Voorzitter PvdA-afdeling Katwijk stapt op na tweets over Geert Wilders

Voorzitter Willem den Hertog van de PvdA-afdeling Katwijk is donderdag na zijn doodswens aan Geert Wilders opgestapt. Dat gebeurde onder grote druk van zijn partij. Het lokale bestuur en de fractie zegden het vertrouwen in Den Hertog op. „Wij vinden deze uitspraken verschrikkelijk”, aldus fractievoorzitter Nelly Smits. Landelijk voorzitter Hans Spekman voert „op de kortst mogelijke termijn” een gesprek met Den Hertog.

De Katwijkse advocaat twitterde woensdagavond te hopen dat „Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)”. In een volgende tweet sprak hij van een kogel: „Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er ‘Van het dankbare Nederlandse volk’ op te graveren.”

Voorzitter Spekman zei de tweets „misplaatst en fout” te vinden.

Den Hertog heeft geen excuses gemaakt. Wel liet hij weten dat hij de tweets „gezien de reacties niet [had]moeten versturen”.

Geert Wilders noemt de tweets „schokkend”. „Misschien dat PvdA-voorzitter Spekman nu begrijpt wat ik bedoelde.”

Wilders zei door de PvdA gedemoniseerd te worden. „Als die kogel van links komt, dan weet heel Nederland nu wel dat aan de zijkant de letters PvdA staan geschreven.”