Lokale PvdA’er weg na tweets over Wilders

Voorzitter Willem den Hertog van de PvdA-afdeling Katwijk is donderdag na een doodswens van hem aan PVV-leider Geert Wilders opgestapt. Dat gebeurde nadat het lokale bestuur en de fractie het vertrouwen in Den Hertog hadden opgezegd. „Wij vinden deze uitspraken verschrikkelijk”, aldus fractievoorzitter Nelly Smits. Landelijk voorzitter Hans Spekman gaat „op de kortst mogelijke termijn” nog in gesprek met Den Hertog.

De Katwijkse advocaat twitterde woensdagavond te hopen dat „Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links Kamerlid)”. In een volgende tweet: „Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er ‘Van het dankbare Nederlandse volk’ op te graveren.”

Voorzitter Spekman zei de tweets van Den Hertog „misplaatst en fout” te vinden. „Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud.” Geert Wilders noemt de tweets „schokkend”. Eerder zei hij door de PvdA gedemoniseerd te worden en bracht hij die partij in verband met een „kogel van links”.

De uitspraken van de Katwijkse bestuurder komen twee dagen nadat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zijn verbale belagers via Facebook van repliek diende. De commotie leidde niet tot excuses van Den Hertog. Wel liet hij weten dat hij de tweets „gezien de reacties niet [had]moeten versturen”.