Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met onder andere aandacht voor Simone de Beauvoirs klassieker ‘De tweede sekse’, ‘Charlotte’ van Pia de Jong, Walter van den Berg, ‘Schoppenvrouw’ van Mensje van Keulen en drie Shakespeare-boeken.

 • ●●●●

  De tweede sekse: Simone de Beauvoir

  simone

  Sinds het verschijnen van De tweede sekse in 1949 is de positie van de vrouw drastisch verbeterd. Maar uit een heruitgave van De Beauvoirs grootse boek blijkt dat haar ideeën over de mythen over ‘de vrouw’ verre van achterhaald zijn, schrijven Marjolein de Vos en Floor Rusman.

  Vert. Jan Hardenberg en Jakob Mordegaai. Bijleveld, 888 blz. € 34,50

 • Charlotte: Pia de Jong

  pia

  Het opmerkelijke van Charlotte is dat het boek niet begint met de geboorte van het kind waar het allemaal om draait, maar een paar jaar eerder, schrijft Arjen Fortuin.

  Prometheus, 240 blz. € 19,95

 • ●●●●

  Noodlanding: Kira Wuck

  kira

  De personages in de vaak absurdistische verhalen van Kira Wuck lijden aan een Stockholmsyndroom voor mateloosheid. Ze zijn van het tegen-de-klippen-op-soort, maar niet allemaal, ziet Hannah van Wieringen.

  Podium,160 blz. € 17,50

 • ●●●●

  Schuld: Walter van den Berg

  walter

  Schuld is een voorbeeldige roman, waarin met grote stilistische beheersing een wereld wordt opgeroepen waarin zelfbeheersing altijd een probleem is. Nu is dat iets wat de lezers van Walter van den Berg volgens Arjen Fortuin al tien jaar weten.

  Das Mag, 224 blz. € 19,95

 • ●●●●

  Schoppenvrouw: Mensje van Keulen

  mensje

  Opnieuw draait het in een roman van Mensje van Keulen om een moeder die om moet zien te gaan met een gewelddadig kind. Was haar vorige roman rondom dit thema nog licht: Schoppenvrouw is duister en mooi vindt Toef Jaeger.

  Atlas Contact, 144 blz. €18,99

 • ●●●●

  Shylock is My Name: Howard Jacobson

  howard

  Bestaat er een inherent stereotype jood? Deze vraag krijgt Howard Jacobsen in Shylock is My Name aangereikt door Shakespeare’s komedie The Merchant of Venice, waarvan de roman een bewerking is. Toef Jaeger las het boek.

  Random House, 275 blz. € 19,99. De vertaling verschijnt in april

 • ●●●●

  Shakespeare’s First Folio: Emma Smith

  emma

  Emma Smith, hoogleraar Shakespeare Studies in Oxford, beschrijft in haar volgens Kester Freriks ‘boeiende studie’ Shakespeare’s First Folio de lotgevallen van dit 900 bladzijden tellende verzamelde toneelwerk.

  Oxford University Press, 379 blz. € 25,-

 • ●●●●●

  1606:James Shapiro

  james

  In 1606 beschrijft Shapiro, net als in zijn eerdere boek 1599, een belangrijk jaar uit het leven van Shakespeare. Dit keer toont hij aan dat diens latere werk niet zonder historische context kan worden begrepen.

  Faber & Faber, 352 blz. € 25,99

 • ●●●●

  Het boek der fluisteringen: Varujan Vosganian

  varujan

  In zijn aangrijpende familiekroniek vertelt de Roemeense politicus Vosganian ook de geschiedenis van het Armeense volk dat tussen Rusland en Turkije werd vermorzeld. Volgens Marco Kamphuis wist Ceausescu ook van wanten.

  Uit het Roemeens vertaald door Jan Willem Bos. Pegasus, 423 blz. € 24,50

 • ●●●●

  Een sprookje: Jonas T. Bengtsson

  jonas

  Een sprookje draait om een vader-zoon-relatie. Zoon vertelt, maar pa is eigenlijk de hoofdpersoon, schrijft Sebastiaan Kort. Die is ergens voor op de vlucht en hij heeft zijn zoon meegetrokken in een zwervend bestaan door het Denemarken van de jaren tachtig.

  Prometheus, 255 blz. € 19,95

 • ●●●●

  Misplaatst: Nell Zink

  nell

  De soms hilarische en volle roman van de Amerikaanse Nell Zink draait om rassenkwesties en feministische vraagstukken, en is een ode aan de literatuur. U krijgt een lichtelijk hysterische ervaring, schrijft Roos van Rijswijk.

  Vert. Gerda Baardman. Ambo Anthos, 296 blz. € 19,99

 • ●●●●

  The Bernard and Mary Berenson Collection of European Paintings at I Tatti: Machtelt Brüggen Israëls, Carl Brandon Strehlke

  bernard

  Een volgens Bram de Klerck bewonderenswaardig complete catalogus belicht gedetailleerd de Italiaanse schilderijen uit de jaren 1350-1550, die de Amerikaanse connaisseur en zijn vrouw in hun Villa I Tatti bij Florence bijeenbrachten.

  Officina Libraria, 822 blz. € 100,-

 • ●●●●●

  Toen de katholieken Nederland veroverden: Frans Verhagen

  frans

  De vergeten jonkheer Charles Ruijs de Beerenbrouck (1873-1936) was Nederlands eerste katholieke premier en voerde uiteindelijk drie kabinetten aan. Hij kreeg veel te verstouwen, maar bleek een zegen voor de natie, ziet Jos Palm.

  Boom, 405 blz. € 29,90

 • Lees ook

 • Arjen Fortuin:Column

  arjen

  Goed, Harry Potter krijgt dus een burnout, maar eerst iets anders. Het vrije woord in het nauw maakt vreemde sprongen, dacht ik toen ik las dat De Bezige Bij een two book deal had gesloten met Dyab Abou Jahjah, de oud-voorman van de Arabisch Europese Liga.

 • Alaa al Aswani:Interview

  ali

  De Egyptische schrijver Alaa al Aswani nam deel aan de revolutie in 2011. Onder het huidige regime krijgt hij de rekening gepresenteerd. ‘Wat er nu gebeurt in Egypte is alleen maar tijdverlies’, zegt hij tegen Margot Dijkgraaf.