De Thuiskok: Chocoladepudding met yin & yanglinzen

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Voor de afsluiter van deze week, een toetje uit het maart-hoofdstuk uit Bonen!, zult u misschien even op zoek moeten. Urid dal zijn zwarte linzen, gepeld en gesplitst, die veel in India worden gegeten. Het zijn de yin en yang van de peulvruchten: hoewel het zwarte linzen zijn, is de binnenkant wit en worden ze ook wel witte linzen genoemd. Verwarrend.

Nog lastiger is ze te vinden; daarvoor zul je uitheemse (Indiase) supermarktjes moeten afstruinen of online moeten kijken. Urid dal lijken veel op mungbonen, dus dat kunt u als alternatief gebruiken. Deze zijn in de (grotere) supermarkten te vinden.

Doe de urid dal-linzen in een bolzeef en spoel ze af onder koud stromend water. Doe de linzen en de overige ingrediënten in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat 40 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe om. Pas op dat de linzen niet aanzetten en zet de pan eventueel op een sudderplaatje. Verwijder het vanillestokje en laat het mengsel 15 minuten licht afkoelen met het deksel van de pan.

Pureer het in de keukenmachine tot een dik en glad mengsel. Giet over in kleine kommetjes, kopjes of glaasjes. Laat in de koelkast opstijven en door en door koud worden. Extra lekker met een royale toef gekoelde slagroom.