De Groenen willen onderzoek belastingontwijking IKEA

Het Zweedse warenhuis heeft via Nederland meer dan een miljard euro aan belastingen ontweken.

Het filiaal van IKEA in Groningen. Volgens de Groenen in het Europees Parlement heeft het Zweedse warenhuis via een Nederlandse constructie meer dan een miljard euro aan belastingen ontweken.
Het filiaal van IKEA in Groningen. Volgens de Groenen in het Europees Parlement heeft het Zweedse warenhuis via een Nederlandse constructie meer dan een miljard euro aan belastingen ontweken. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

De Europese politieke partij De Groenen/EVA wil een onderzoek naar belastingontwijking van IKEA. De Europese Commissie moet dit gaan uitvoeren. De linkse fractie binnen het Europees Parlement heeft zelf berekend dat dat het Zweedse warenhuis in de periode 2009 tot 2014 via Nederland meer dan één miljard euro aan belasting heeft ontweken.

In deze constructie draait het om de Nederlandse dochter Inter IKEA Group.

België bijna 500 miljoen misgelopen in vijf jaar tijd

Uit onderzoek van De Groenen staat dat de meubelgigant is opgedeeld in twee delen: de Ikea Group en de Inter Ikea Group. Het eerste bedrijf exploiteert de 328 winkels en het tweede bedrijf, dat in Nederland is ingeschreven, is eigenaar van de fabrieken en van de productontwikkeling. De winkels betalen 3 procent aan Inter IKEA Group om de naam IKEA te mogen voeren. Daardoor is er veel minder belastbare winst in deze winkels.

Door de zeer gunstige Nederlandse belastingverdragen kan Inter IKEA Group deze royalty’s zeer belastingvriendelijk ontvangen. Een deel van die opbrengst wordt weer belastingvrij doorgesluisd naar financiële holdings in Liechtenstein en Luxemburg. Volgens het rapport van De Groenen is Duitsland in 2014 hierdoor 35,6 miljoen euro misgelopen, in Frankrijk gaat het 23,8 miljoen euro en het Verenigd Koninkrijk om 11,6 miljoen. In de afgelopen vijf jaar zou België 488 miljoen euro zijn misgelopen.

Europarlementariër Bas Eickhout laat aan De Volkskrant weten dat deze berekening aantoont dat de Europese Commissie zich nu ook moet richten op de belastingpraktijken van het Zweedse warenhuis.

“De Commissie onderzoekt de belastingontwijking door bedrijven als Google, Starbucks en Apple al. Dat soort onderzoek zou er veel meer moeten komen. Wij willen dat ook IKEA wordt onderzocht”.

Twee weken geleden maakte Eurocommissaris van belasting Pierre Moscovici een hele reeds aan maatregelen bekend om belastingontwijking door multinationals aan te pakken. De Groenen willen niet alleen dat alle Europese belastingdiensten deels in elkaars gegevens en afspraken kunnen kijken, maar ook dat een deel van die informatie publiek toegankelijk wordt.