D66: tóch metro-uitbreiding naar Schiphol en nieuw station Sixhaven

De gemeente gaat toch verder onderzoek doen naar een uitbreiding van het metronetwerk en een verlenging van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol. Dat werd woensdag besloten in de gemeenteraad na een initiatief daartoe van raadslid Bart Vink (D66, Vervoer). Ook de PvdA en VVD willen dat wordt onderzocht hoe het metronetwerk kan worden uitgebreid. De drie partijen zijn daarnaast van mening dat het jammer is dat metrohalte Sixhaven, tegenover Centraal Station bij de IJ-haven, niet aangelegd is om de dagelijkse stroom mensen die naar Noord reist op te vangen. Ook naar dit station komt een vervolgonderzoek.

Uit eerder onderzoek van het stadsbestuur naar mogelijke uitbreiding van het metronetwerk, dat op verzoek van D66, VVD en SP werd uitgevoerd, bleek dat de kosten veel hoger uitvielen dan de opbrengsten. In de analyse werd onderzoek gedaan naar een Oost/Westlijn – een lijn tussen de Isolatorweg, Noorderpark en Centraal Station – en naar een uitbreiding richting Schiphol. De bouw van metrostation Sixhaven bleek ook meer geld te kosten dan op te leveren.

Naar aanleiding van die kostenbatenanalyse besloot het college in december de verbindingen niet verder te onderzoeken en activiteiten te staken.

Maar zo’n analyse is maar een deel van het verhaal, zegt Vink. „Menselijk gedrag is niet makkelijk te vangen in een model.” Volgens Vink lijken sommige kosten in de analyse bovendien wel erg hoog ingeschat. Zo zou een stuk metrolijn van de Isolaterweg naar het Noorderpark 2,5 miljard euro kosten. Vink: „Terwijl de aanleg van de metro in Hamburg onder de Elbe door 800 miljoen kostte. Het kan dus mogelijk lager.” Ook zijn volgens hem sommige opbrengsten niet voldoende meegerekend, zoals buitenlandse reizigers die vanaf Schiphol de metro nemen. „Een ander argument is de bereikbaarheid. Er zijn nu veel storingen rond Schiphol.”

In de raad is afgesproken dat uiterlijk begin 2017 het vervolgonderzoek naar metrostation Sixhaven en netwerkuitbreiding klaarligt. Maar men hoeft in deze collegeperiode nog geen bouwstart te verwachten.