Charlois wil ‘no blow zone’ bij coffeeshops

De gebiedscommissie Charlois wil dat blowen op straat wordt verboden rond coffeeshops in de wijk. Dat zegt voorzitter Ronald Tol (Leefbaar Rotterdam) van de gebiedscommissie. Hij stuurt daarover komende week een brief naar de directie Veiligheid van de gemeente die valt onder de verantwoordelijkheid van burgemeester Aboutaleb. Tot nu toe is blowen op straat in Rotterdam overal toegestaan, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Volgens Tol hebben de buurtbewoners vooral last van klanten die meteen beginnen te blowen zodra ze hun wiet gekocht hebben, zegt Tol. Het ruikt er daardoor vaker naar wiet dan in straten waar geen coffeeshop zit.

De ‘no blow zone’ moet groot genoeg zijn om bewoners tegen stank te beschermen, zegt Tol. „Soms is een straal van 100 meter rond de coffeeshop genoeg, de andere keer moet het gebied groter zijn.”

Raadslid Arno Bonte van Groen Links kan zich voorstellen dat Tol het voorstel doet. „Maar het is geen oplossing. Probleem is dat het aantal coffeeshops al jaren krimpt: er waren er meer dan 60, nu zijn er nog maar 40. Klanten gaan dus naar de overgebleven coffeeshops waar het drukker wordt. Daar hebben de mensen die in de buurt wonen ook last van. De gemeente kan beter meer coffeeshops in de stad toestaan dan ze nu doet. Dan heb je die drukte niet.”