Bezoekers kritisch over Museum Rotterdam

Ondanks hoge bezoekersaantallen in het openingsweekend – 12.000 bezoekers – lijkt Museum Rotterdam veel van hen teleur te stellen.

Bezoekers zeiden niet te begrijpen waarom er wel standbeelden staan van onbekende Rotterdammers, die vijf cruciale verhalen symboliseren, maar niet van bekende zoals Pim Fortuyn. Het ontgaat de meesten dat hij de kaalhoofdige etalagepop in kostuum is in een van de vitrines. Verder verwachten Rotterdamse bezoekers herkenning en nostalgie en zoeken mensen van buiten de stad duiding van de stad.

Vorige week zei directeur Paul van de Laar juist geen nostalgie na te streven, maar manieren te zoeken om mensen met een andere culturele achtergrond te betrekken bij het erfgoed. „Door ze in staat te stellen om hun eigen interpretatie eraan te geven. Wij doen niet aan glamour heritage, maar bonding heritage.”

Volgens hem hoort het museum juist graag wat bezoekers belangrijk vinden. „Er staat namelijk een tentoonstelling op stapel waarvoor de Rotterdammers zelf onderwerpen kunnen aandragen.”

De kritiek verbaast collegepartij Leefbaar Rotterdam allerminst. „Het bewijst de arrogantie van de museumdirectie”, zegt woordvoerder Cultuur Bart-Joost van Rij.”