Beurzen herstellen wereldwijd na week flinke koersdalingen

Stijgende olieprijzen en de goede presterende financiële sector stemden beurzen positief.

Beursplein in Amsterdam.
Beursplein in Amsterdam. Foto Remko de Waal / ANP

De Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen hebben de laatste dag van een verder teleurstellende week afgesloten met winst. Tot en met donderdag leden de beurzen nog flinke verliezen door aanhoudende zorgen over de wereldeconomie en dalende olie- en grondstoffenprijzen. Door stijgende olieprijzen en de goed presterende financiële sector was de stemming vrijdag op de beurzen weer positief.

Juist de grondstoffenbedrijven eindigden vrijdag weer flink in de plus. Op de Amsterdamse beurs sloot staalconcern ArcelorMittal maar liefst 8,4 procent hoger. Dat kwam onder meer doordat de Europese Commissie aankondigde onderzoek te gaan doen naar de dumping van goedkoop staal door China op de Europese markt.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,4 procent hoger op 391,86 punten. Het totale koersverlies van deze week komt daarmee uit op 5,3 procent. MidKap steeg met 1,5 procent (594,14 punten), de SmallCap met 0,6 procent. Ook andere Europese beurzen stemden vrolijk. Frankfurt, Parijs en Londen lieten winsten zien van ruim 3 procent.

Stijgende olieprijs

Shell (+6,7%) profiteerde vooral van de sterk stijgende olieprijs, die met meer dan elf procent omhoog schoot. Een vat Amerikaanse olie kost nu iets meer dan 29 dollar. De opleving is vooral het gevolg van de aankondiging van oliekartel OPEC productiebeperking te willen bespreken. Door productie-overschot daalde de olieprijs de afgelopen maanden extreem.

De financiële sector deed het ook goed. Zo kon ING een winst van 5,1 procent optekenen en Delta Lloyd 5,2 procent.

Banken

Aan de overkant van de oceaan kunnen de beurzen ook weer even ademhalen. Daar waren de goede prestaties van de financiële fondsen ook goed zichtbaar, terwijl de financiële sector dit jaar juist het slechtst presteerde. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase vertoonde een herstel van 8,3 procent.

De Dow Jones sloot de vrijdag af met een plus 2 procent. S&P500, die deze week het laagste punt van de afgelopen twee jaar bereikte, klom 2 procent. Nasdaq steeg bijna 1,7 procent. De weekresultaten blijven negatief met respectievelijk -1,4, -0,8 en -0,6 procent.

Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege de viering van President’s Day.