Amsterdamse buschauffeurs leggen werk neer na overvallen

De chauffeurs reden in Amsterdam Noord niet uit, omdat ze zich niet veilig voelen in de bus.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Jerry Lampen / ANP

Amsterdamse buschauffeurs hebben vrijdag tijdens de ochtendspits het werk neergelegd naar aanleiding van een aantal overvallen. Daardoor reden er tot 09.00 uur in Amsterdam-Noord geen bussen, meldt het gemeentelijke vervoersbedrijf GVB. De overvallen waren eerder reden om de mogelijkheid om met contant geld kaartjes te kopen bij de chauffeur in te perken.

Dit jaar zijn al verschillende overvallen gepleegd op buschauffeurs in Amsterdam-Noord. Woensdag werd bij een wachthuisje nog een chauffeur belaagd door drie overvallers met een mes. Twee van hen droegen clownsmaskers. Een voorval waarbij een vrouwelijke chauffeur werd overvallen door gemaskerde lieden met een shotgun of riotgun, zorgde enkele weken eerder ook voor onrust. Voor die roof is een 15-jarige verdachte aangehouden.

Volgens het GVB hebben de chauffeurs de werkonderbreking gebruikt om “met elkaar en onder leiding van de vakbonden te praten:

“We hebben begrip voor de zorgen die onze bestuurders voelen als gevolg van de overvallen.”