Stelling van de week: Wij hadden meer historie verwacht. Dit is te sumier.

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Het vorige week heropende Museum Rotterdam stelt bezoekers teleur. Zowel mensen uit de stad als van buiten missen het totaalbeeld, het typisch Rotterdamse. De stelling luidt: ‘Museum Rotterdam is een vreemd allegaartje’.

Ruby (78) en Conny (75) Kamerbeek, Vreewijk: „Je herkent niks van de stad. Wij hadden 25 jaar een kapsalon op Katendrecht maar zien niets over de Kaap. We begrijpen niks van die standbeelden van onbekende Rotterdammers. Waarom geen bekende zoals Pim Fortuyn? Hij heeft toch veel in beweging gezet in de politiek? En wat doet die maquette van de Alexanderpolder hier? Veel te groot. Een maquette van Rotterdam was leuk geweest.”

André Schermer (68), Schiedam: „Zonde van de subsidie. Dit voegt niks toe. De beelden van de wederopbouw met het Centraal Station en de Lijnbaan zijn dezelfde als bij het Fotomuseum. Van de haven zie je een schilderij zonder uitleg, van de Kop van Zuid helemaal niks. Het is van alles een beetje. Ik mis de nostalgie. In het Feyenoord-museum zie je het tijdsbeeld veranderen en krijg je het oh ja-gevoel. Hier verwacht je iets groots.”

Reinhilde Melles (51), Maastricht:

„Ik hoopte hier Rotterdam te leren kennen. De achtergrond van de mentaliteit, het lef, maar ik heb er nog altijd geen beeld van. Nergens zag ik iets over de bijzondere architectuur, de ontwikkeling van de Kop van Zuid en Katendrecht. Ik had ook beelden verwacht van Rotterdam voor 1940. Van de wederopbouw zie je vooral de buitenwijken. Waarom niet meer van het Centrum? En waar zijn de junks van het station gebleven?”

Ellie (77) en Bert (79) van Tricht, Ommoord: „De containers als vitrines zijn leuk omdat ze doen denken aan de haven. Maar waarom hebben ze niks over havenwerkers en scheepsmensen, over de werkstad? Wat kunnen mensen hun kinderen nou vertellen na een bezoek aan dit museum? Wij hadden meer historie verwacht. Dit is te summier.”

Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam: „Wij zijn blij met de reacties van het publiek. Hieruit blijkt dat Rotterdammers erg betrokken zijn bij hun stad en bij hun museum. Overigens zijn we ook verrast door de ervaringen, want in deze opstelling nemen de werkstad, de moderne architectuur en Pim Fortuyn een prominente plek in. Blijkbaar vinden de bezoekers niet allemaal de weg naar deze verhalen. Daar gaan wij natuurlijk aan werken.”