Zo werkt het gif van een kubuskwal, het meest giftige dier ter wereld

Als je in de tentakels van dit dier verstrikt raakt, ben je binnen 2 minuten dood.

Een kubuskwal.
Een kubuskwal. Foto Nic Bothma / AP

In het lab van de Australische Jamie Seymour staat een ton. De bioloog tilt de deksel op en zegt: “Kijk, dit is een Kubuskwal, het meest giftige dier ter wereld. Als je in de tentakels van dit dier verstrikt raakt, ben je na 2 minuten dood.”

Wild-enthousiast

In dit filmpje vertelt Seymour wild-enthousiast over de kwaliteiten van de Kubuskwal (Box Jellyfish): 24 ogen, 360 graden zicht, een supersnelle zwemmer en lange tentakels vol met gif. Dat gif krijg je te pakken door het dier te vangen en zijn tentakels af te knippen.

Uit zijn vriezer haalt hij een doorzichtig potje. Er zit een klein laagje bevroren gif in. “Genoeg om zo’n zes olifanten om te leggen”, zegt Seymour. Of tientallen mensen. Er is wel een antigif, zegt Seymour bemoedigend, maar dan moet je dus wel intens snel zijn.

De Kubuskwal zwemt in de zeeën rond Australië, Indonesië en Thaliand. Ze zijn doorzichtig en blauwig van kleur en danken hun naam aan hun kubusvormige lichaam. Het gif richt zich op het hart, het zenuwstelsel en de huidcellen. Wetenschapsredacteur Lucas Brouwers zegt:

“De meeste mensen overleven zo’n beet.”

Niet alle soorten Kubuskwallen zijn namelijk zo giftig als Seymour in dit filmpje doet voorkomen. Slechts een paar soorten zijn in verband gebracht met menselijke dodelijke slachtoffers. De beet van andere kwallen die tot deze familie behoren veroorzaken slechts jeuk en een milde pijn.

Een volwassen Kubuskwal is volgens National Geographic ongeveer drie meter lang, het lijf zo’n vijfentwintig centimeter breed. De kwal gebruikt zijn gif om potentieel eten, bijvoorbeeld een vis of een garnaal, te doden. Met zijn tentakels stopt hij het dier vervolgens in zijn mond.

Professor Jamie Seymour is verbonden aan de Australian Institute of Tropical Health & Medicine. Al ruim twintig jaar doet hij onderzoek naar giftige en gevaarlijke dieren.

Benieuwd wat er in je lijf gebeurt als dit beest je raakt? Bekijk het korte college van Jamie Seymour over het beest met het dodelijkste gif ter wereld.