7 procent raadsleden stopt mogelijk om bedreigingen

Honderden raadsleden zijn persoonlijk “dreigend bejegend”, blijkt uit een enquête.

In december braken bij het gemeentehuis in Geldermalsen rellen uit. De raadszaal werd ontruimd.
In december braken bij het gemeentehuis in Geldermalsen rellen uit. De raadszaal werd ontruimd. Foto Jeroen Jumelet / ANP

7 procent van de raadsleden overweegt te stoppen wegens agressie. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 2.593 lokale politici, 31,1 procent van alle raadsleden, deden daar aan mee.

Aanleiding voor het onderzoek waren de discussies van de afgelopen maanden rond de opvang van vluchtelingen, zegt de vereniging. Zo werd in december in Geldermalsen de raadszaal ontruimd nadat er buiten rellen waren uitgebroken onder tegenstanders van een nieuw te bouwen asielzoekerscentrum. In oktober werden de auto’s van de GroenLinks-fractievoorzitter van Wormerland in brand gestoken, vermoedelijk om zijn vluchtelingenstandpunt. De Tweede Kamerfractievoorzitters schreven daarna een open brief waarin geweld en intimidatie tegen politici wordt afgekeurd.

Aard en inhoud

Ruim 180 raadsleden, eveneens 7 procent van de respondenten, zeggen persoonlijk slachtoffer geweest te zijn van een “dreigende bejegening”. In hoeverre die voorvallen met vluchtelingen te maken hadden, is niet onderzocht. Ook is niet bekeken van welke aard de bedreigingen waren.

Bijna de helft, 47 procent, van de bedreigingen kwam binnen via sociale media, blijkt uit de enquête. 40 procent van de incidenten was face to face. 36 procent ontving een bedreigende e-mail of brief of werd gebeld.

Stemgedrag

In september publiceerde de vereniging ook een onderzoek. Dat was nog voor incidenten zoals die rond de inspraakavond in Steenbergen. Uit die enquête bleek dat 20 procent van de raadsleden naar eigen zeggen in “functioneren of stemgedrag” was beïnvloed door verbale agressie.

Uit de enquête die donderdag is gepresenteerd blijkt dat 18 procent van de raadsleden niet op de hoogte is van de mogelijkheid om via de griffier of burgemeester aangifte te doen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zegt te bestuderen hoe lokale politici zich beter tegen bedreigingen kunnen wapenen.