Werkstraffen voor belagers noodopvang Woerden

Vijftien personen hebben een werkstraf opgelegd gekregen, drie verdachten zijn vrijgesproken.

Na de bestorming van de Woerdense noodopvanglocatie Snellerpoort afgelopen jaar kwamen veel mensen bloemen, knuffels en andere goederen brengen.
Na de bestorming van de Woerdense noodopvanglocatie Snellerpoort afgelopen jaar kwamen veel mensen bloemen, knuffels en andere goederen brengen. Foto Remko de Waal/ANP

Vijftien personen die in oktober een sporthal in Woerden bestormden, waar tijdelijk vluchtelingen werden opgevangen, zijn veroordeeld tot werkstraffen. Drie andere verdachten zijn vrijgesproken.

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde acht mannen tot een werkstraf van 120 uur voor openlijk geweld en het medeplegen van bedreiging. Volgens de rechtbank kan worden vastgesteld dat zij een wezenlijke bijdrage aan het geweld hebben geleverd.

Zeven andere verdachten werden veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor samenscholing en omdat zij hebben bijgedragen aan de grimmige sfeer. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat zij openlijk geweld hebben gepleegd, of gedreigd hebben met openlijk geweld.

Vuurwerk en stenen

Bij de bestorming van de sporthal gooiden mannen met rotte eieren, zwaar vuurwerk, stenen en dranghekken. Ze droegen daarbij bivakmutsen en riepen teksten als “oprotten”. In de noodopvang verbleven zo’n 150 voornamelijk Syrische asielzoekers, onder wie 51 kinderen.

Velen van hen gaven aan enorm geschokt te zijn door het incident. Het leeuwendeel van de asielzoekers was gevlucht uit een oorlogsgebied. Zij konden de aanvallers niet zien en hoorden daardoor alleen maar de harde knallen. Een aantal vluchtelingen gaf na de aanval aan weg te willen uit de sporthal.

De politie wist de groep relschoppers na 20 minuten weg te krijgen. Bij het aanhouden van de groep kreeg de politie hulp van de beveiligers van de opvanglocatie. Na de belaging werd het opvangcentrum beter bewaakt.

“Tyfusapen”

De daders waren tussen de 19 en 30 jaar oud. Volgens het Openbaar Ministerie was de actie uitgebreid voorbereid. Er was een speciale WhatsApp-groep aangemaakt, waarin de aanvallers elkaar opstookten en uitdaagden. Zo werd in de groep getypt:

“De revolutie begint in Montfoort (…) We gaan sowieso even ons gezicht laten zien. Zodat ze weten, die tyfusapen, dat wij degenen zijn die ze kapot gaan maken.”

In de app-groep werd ook een vluchtroute afgesproken. Behalve via sociale media waren ook in een café voorbereidingen voor de actie besproken.

Rutte

De gebeurtenissen in Woerden riepen landelijk veel verontwaardiging op. Minister-president Mark Rutte bezocht de noodopvang een dag na het incident. Hij noemde het geweld “volstrekt ontoelaatbaar”. Rutte:

“Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af.”