Verhuurders V&D-panden sturen aan op deal met Kahn

Roland Kahn lijkt op voorsprong te liggen in de strijd om de V&D-panden. Een deel van de verhuurders wil Kahn exclusiviteit geven tot maandag 12 uur.

De vestiging van V&D in de binnenstad van Nijmegen. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Ondernemer Roland Kahn lijkt op voorsprong te liggen in de strijd om de panden van V&D. De verhuurders van de panden hebben gezamenlijk uitgangspunten opgesteld die dienen als basis voor een huurcontract met CoolCat-oprichter Kahn. Behalve Kahn zit ook het Canadese retailbedrijf Hudson’s Bay Company achter een aantal V&D-panden aan.

De vastgoedeigenaren zijn vanochtend bijeengekomen op het kantoor van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield om hierover te praten. Het document met de uitgangspunten is vannacht opgesteld door een advocaat die een grote groep verhuurders bijstaat.

Op basis van dat document, in het bezit van NRC, voeren de verhuurders nu individuele onderhandelingen met Kahn. Hij wil een doorstart maken met het failliete V&D en heeft interesse in 40 tot 48 panden. Voorwaarde voor Kahn is dat hij ten minste 35 winkels kan verwerven, anders wil hij zijn plan niet doorzetten.

Het is nog niet duidelijk hoeveel verhuurders van de 62 V&D-panden deze opgestelde uitgangspunten ook daadwerkelijk onderschrijven en overnemen. Als ze dat op grote schaal doen, vergroot dat de kansen voor Kahn enorm. In het document staat namelijk dat de verhuurders Kahn exclusiviteit zullen geven tot aanstaande maandag 12 uur. Daaruit zou volgen dat ze tot die tijd niet met andere partijen onderhandelen - dus ook niet Hudson’s Bay.

Voor zover bekend hebben de verhuurders geen vergelijkbare gezamenlijke uitgangspunten opgesteld voor een huurcontract met Hudson’s Bay. Het is niet bekend of de verhuurders hun onderhandelingen met het Canadese retailbedrijf hebben opgeschort. Hudson’s Bay wil niet reageren.

V&D had veel verschillende eigenaren voordat het failliet ging:

In het document dat dient als basis voor de onderhandelingen met Kahn, stellen de verhuurders verschillende voorwaarden aan hem als huurder. Zo willen zij voor vrijdagochtend negen uur weten of Kahn zijn financiering rond heeft. Ze willen dat hij voor die tijd een „afschrift verstrekt van de financiële onderbouwing waarop de bank aantoonbaar haar financiering [aan Kahn] heeft verstrekt”.

De vastgoedeigenaren stellen verder als voorwaarde dat Kahn een warenhuis in de panden gaat exploiteren, en er geen vestigingen van zijn andere winkelketens - CoolCat, America Today of MS Mode - in stopt. Ook mag hij er geen supermarkt van maken.

Lees ook: Wat gebeurt er met V&D? En 12 andere vragen over het failliete warenhuis