Van afval naar tweede leven

Een enorme berg ingezameld plastic.
Een enorme berg ingezameld plastic. ANP/Lex van Lieshout

Plastic was ooit het product van de toekomst, maar vormt nu een bedreiging voor onze planeet. We gebruiken het dag in, dag uit, wereldwijd, maar het vervuilt straten en zeeën, doordat mensen het overal neergooien. Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency wordt nu slechts negen procent gerecycled.

Het materiaal was ooit bedoeld om ons leven makkelijker maken, maar nu zien we het negatieve effect ervan. “Als je kijkt naar de bevolking wereldwijd, heeft de meerderheid zich niet gerealiseerd wat de gevolgen van deze vervuiling zijn”, aldus Steven Nutt, hoogleraar chemische technologie en materiaalkunde aan de Universiteit van Zuid-Californië.

Waar blijft het?

Hoewel we weten dat het de aarde vervuilt, weten we niet waar al dat plastic uiteindelijk blijft, nadat het op de stortplaats arriveert en wat ervoor nodig is om het te recyclen. In het programma TechKnow van Al Jazeera America, volgen drie onderzoekers de weg die een plastic flesje af moet leggen, om daadwerkelijk gerecycled te worden.