Turkije beëindigt ‘succesvolle’ militaire operatie in Cizre

De avondklok blijft nog wel actief, zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala.

Een jongetje kijkt door een gat in een muur in Sirnak, een dorpje niet ver van de Turkse stad Cizre
Een jongetje kijkt door een gat in een muur in Sirnak, een dorpje niet ver van de Turkse stad Cizre Foto EPA

Turkije heeft ‘succesvol’ een militaire operatie om Koerdische strijders te verdrijven uit Cizre beëindigd. De avondklok blijft voorlopig nog wel actief in het stadje, omdat er nog landmijnen verstopt liggen en boobytraps zijn, die andere mensen kunnen verwonden. Dat zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala, meldt persbureau AP.

De avondklok geldt al vanaf 14 december, om het leden van de Koerdische PKK zo moeilijk mogelijk te maken. Ze hadden barricades opgeworpen en hielden zich in loopgraven schuil om de Turkse militairen op afstand te houden.

Gevlucht

Tijdens de strijd om Cizre, dat vlakbij de grenzen met Syrië en Irak ligt, vielen tientallen doden. Van de 120 duizend inwoners, zouden er nog maar 20 duizend over zijn, de rest is gevlucht. Vorige maand eindigde de strijd in het dichtbijgelegen Silopi al, nadat Turkije alle PKK-strijders naar eigen zeggen had verdreven. Er is nog wel een grootschalige operatie aan de gang in het historische district in Diyarbakir.