Sven Kramer wint wereldtitel op 10.000 meter

Schaatser Ireen Wüst kwam op de 3.000 meter 0,08 seconde tekort voor het goud, titelhoudster Sablikova won de afstand.

Sven Kramer won voor de vierde maal de wereldtitel op de 10.000 meter.
Sven Kramer won voor de vierde maal de wereldtitel op de 10.000 meter. Foto Vegard Wivestad Grott/Reuters

Schaatser Sven Kramer heeft in het Russische Kolomna de wereldtitel op de 10.000 meter veroverd. De sporter versloeg de Canadese Nederlander Ted-Jan Bloemen en landgenoot Erik Jan Kooiman. Het is de vierde wereldtitel op de tien kilometer voor Kramer en de eerste sinds 2009.

De dertigjarige Fries reed met een tijd van 12.56,77 een baanrecord. Hij was bijna drie seconden sneller dan wereldrecordhouder Bloemen die 12.59,69 klokte. Kooiman finishte daar met 13.02,15 weer drie tellen achter.

Eerder won Kramer ook al de wereldtitel op de 10.000 meter in 2007, 2008 en 2009. Hij won tevens zesmaal de 5.000 meter op de WK afstanden. De wereldkampioen van vorig jaar kent een slecht jaar en wist zich in december niet te plaatsen bij het Nederlandse kwalificatietoernooi.

Wüst mist goud op 3 kilometer op 0,08 seconde

Ireen Wüst heeft net niet de afstandszege op de 3.000 meter behaald. Zij kwam 0,08 seconde tekort. Titelhoudster Martina Sablikova was een fractie sneller: 4.03,05. Net als Kramer op de 10.000 meter, pakte de 28-jarige schaatsster uit Tsjechië haar vierde wereldtitel op de 3000 meter.

Antoinette de Jong veroverde het brons met 4.04,25. Het was voor de twintigjarige ploeggenote van Wüst haar eerste WK-medaille.

Hervormingsplannen

De internationale schaatsunie ISU maakte eerder op donderdag bekend dat het vanaf het schaatsseizoen niet meer elk jaar een WK Afstanden en een WK allround en sprint wil houden. Voortaan moet in de oneven jaren het afstandenkampioenschap worden verreden, terwijl in de even jaren de mondiale allround- en sprintkampioenschappen moeten worden gehouden.

De 10.000 meter blijft in de ISU-plannen wel onderdeel van het EK allround, in tegenstelling tot eerdere berichten dat de 1.000 meter zou worden toegevoegd aan de vierkamp ten faveure van de als saaier beschouwde tien kilometer. Het Europese schaatstoernooi blijft wel op de kalender staan, maar in het ene jaar als het gecombineerde EK allround- en sprinttoernooi en in het jaar daarna als de EK afstanden.