SBM reserveert 245 miljoen in omkoopzaak

SBM Offshore hoopt op een snelle afwikkeling in Brazilië. Maar het omkoopschandaal is nog niet voorbij, ook de VS roeren zich.

Koers daalt fors
Koers daalt fors

Het aandeel SBM Offshore kelderde deze donderdagochtend met 6 procent nadat het bedrijf woensdagavond bekend had gemaakt dat het 245 miljoen dollar opzij had gezet voor een schikking met de Braziliaanse overheid inzake het omkoopschandaal. Beleggers reageerden ook heftig op de mededeling van bestuursvoorzitter Bruno Chabas dat inmiddels ook de Verenigde Staten het onderzoek naar de omkooppraktijken hadden heropend.

Bij de presentatie van de jaarcijfers 2015 zei Chabas woensdagavond dat er een voorziening was getroffen van 245 miljoen dollar (217 miljoen euro), maar dat de onderhandelingen nog niet helemaal waren afgerond. Het uiteindelijke bedrag kan dus hoger, of lager uitvallen.

In totaal zou het schandaal SBM ongeveer een half miljard dollar kunnen gaan kosten. In het najaar van 2014 kwam SBM al een schikking overeen met het Nederlandse Openbaar Ministerie van 240 miljoen dollar, in dezelfde zaak. Die betrof omkooppraktijken van het bedrijf dat onder andere grote drijvende fabrieken maakt voor de winning en opslag van olie (FPSO’s), in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië.

In Brazilië kreeg het onderzoek nog een vervolg mede omdat een voormalig medewerker SBM ervan had beschuldigd de omvang van de omkooppraktijken te hebben willen verhullen. SBM is daar de belangrijkste leverancier van FPSO’s voor het staatsoliebedrijf Petrobras, waartegen ook verschillende corruptieonderzoeken lopen.

Braziliaanse aanklachten tegen de huidige bestuurvoorzitter Chabas en commissaris Sietze Hepkema werden onlangs geschikt voor ongeveer 100.000 euro. De twee waren in december beschuldigd van het verdoezelen van de feiten. SBM blijft benadrukken dat deze schikking „geen schuldbekentenis” is.

Ondanks de langdurige nasleep van de omkoopaffaire uit de periode 2007-2011, en de crisis in de olie-industrie als gevolg van de lage olieprijs, was Chabas toch positief over de omzet en de financiële positie van de multinational in 2015.

Voor het eerst in vijf jaar kunnen de aandeelhouders weer een dividenduitkering tegemoet zien, van 21 dollarcent per aandeel.

Hoewel de omzet met 2,6 miljard dollar ruim een kwart lager was dan in 2014, viel de brutowinst met 561 miljoen dollar 15 procent hoger uit. Ook wist het bedrijf zijn schuldpositie te meer te verbeteren dan verwacht. Dat gebeurde vooral door fors te snijden in de kosten en door bedrijfsonderdelen te verkopen. Komend jaar zullen er opnieuw zeker 400 arbeidsplaatsen verloren gaan.

SBM verdient zijn geld op dit moment vooral met het uitvoeren van eerder gesloten contracten. Het bedrijf bouwt niet alleen FPSO’s, maar verhuurt en onderhoudt ze ook. Nieuwe bouworders zijn er al twee jaar niet meer binnengekomen.