Romano van der Dussen vrijgelaten uit Spaanse cel

De Nederlander Romano van der Dussen zat 12,5 jaar vast in Spanje in verband met onder meer verkrachting.

De Nederlander Romano van der Dussen is donderdagmiddag vrijgelaten uit de gevangenis op Mallorca. Hij zat 12,5 jaar vast in verband met het aanranden, beroven en verwonden van drie verschillende vrouwen. Van die eerste aanklacht werd hij woensdag vrijgesproken. Het was alleen nog de vraag wanneer hij zou vrijkomen.

De veroordeling die het Spaanse hof woensdag vernietigde draaide om een geval van seksueel geweld, waarvoor Van der Dussen 6,5 jaar cel kreeg. Hij werd eerder tevens schuldig bevonden aan aanranding en beroving en kreeg daarvoor nog eens negen jaar cel.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Romano van der Dussen als vrij man. https://t.co/6nG12C0UWf

Onschuldig

De 43-jarige Nederlander heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn geweest van de reeks misdaden die op 10 augustus 2003 in Fuengirola plaatsvonden. In die badplaats werden drie vrouwen van 19, 29 en 33 jaar aangevallen, aangerand en beroofd. Eén van hen zou mogelijk zijn verkracht, zo bleek uit dna-sporen op haar lichaam. Uit onderzoek is vast komen te staan dat dit dna niet van Van der Dussen was, maar van de Brit Mark Dixie. Dat heeft het hooggerechtshof woensdag ook vastgesteld.

Al in 2007 concludeerde de Spaanse politie volgens correspondent Koen Greven dat het “54 miljoen keer waarschijnlijker is dat het dna een mix is van Dixie en het slachtoffer in Fuengirola, dan dat het van een andere man afkomstig is”.

“Er was één probleem: enkele parameters van de test ontbreken. Spanje wilde dat in Engeland een nieuwe test wordt gedaan waarin ook de ontbrekende cijfers staan. Daar gingen uiteindelijk acht jaar overheen.”

Van Der Dussen wil met zijn advocaat zijn naam zuiveren en nu ook de veroordelingen gaan aanvechten waardoor hij negen jaar cel kreeg opgelegd.

Tijdelijke locatie

Van Der Dussen is volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar een tijdelijke opvanglocatie op het eiland. “Daar kan hij nandenken over wat hij wil: terugkeren naar Nederland of bijvoorbeeld in Spanje blijven.”

Lees het interview met Van der Dussen uit december: ‘Mijn moeder wist dat ik nooit zoiets zou doen’