Romano van der Dussen mag Spaanse cel uit

Na 12,5 jaar in een Spaanse cel is de Nederlander Romano van der Dussen (43) vrijgesproken van verkrachting, beroving en verwonding van een Spaanse vrouw. De Nederlander is niet geheel gerehabiliteerd. Hij wordt nog schuldig bevonden aan misdaden tegen twee andere vrouwen, waarvoor hij destijds op vergelijkbare gronden is veroordeeld. Volgens zijn advocaat, Silverio García Sierra, is hij in alle drie de zaken onschuldig. „Het is heel gecompliceerd om gelijk te krijgen als je al bent veroordeeld”, stelt hij.

Van der Dussen werd in 2005 veroordeeld tot 15,6 jaar gevangenisstraf voor het aanranden, beroven en verwonden van drie vrouwen in de nacht van 10 augustus 2003 in de badplaats Fuengirola.

Intussen heeft een Brit, Mark Dixie, in eigen land veroordeeld voor moord en verkrachting in één van de zaken schuld bekend. Dat is de zaak waarin het Spaanse hooggerechtshof Van der Dussen nu heeft vrijgesproken. Van zijn totale gevangenisstraf van vijftien jaar en zes maanden gaan zes jaar en zes maanden af. Van der Dussen komt vrij als het papierwerk is afgerond.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde eerder vast dat het Spaanse politieonderzoek aan alle kanten rammelde. Van der Dussen werd veroordeeld op basis van getuigen. Hard bewijs ontbrak. Zijn alibi werd niet onderzocht.