Romano van der Dussen mag Spaanse cel uit

De Nederlander Romano van der Dussen komt na 12,5 jaar vrij, nu de rechter zijn vonnis heeft herzien.

Jeugdfoto van Romano van der Dussen.
Jeugdfoto van Romano van der Dussen. foto bastiaan heus

Na 12,5 jaar in een cel in Spanje komt hij later deze maand naar buiten. Romano van der Dussen (43) is vrijgesproken van verkrachting, beroving en verwonding van een Spaanse vrouw. Maar daarmee heeft de Nederlander niet meer dan een eerste slag gewonnen. Algehele rehabilitatie, na een grote dwaling van de Spaanse justitie, is nog heel ver weg.

Van der Dussen wordt nog altijd schuldig bevonden aan misdaden tegen twee andere vrouwen. „Dat Van der Dussen volledig onschuldig is staat voor mij vast”, stelt zijn advocaat Silverio García Sierra. „Het is heel gecompliceerd om gelijk te krijgen als je al bent veroordeeld.”

García Sierra dook jaren geleden in de zaak Van der Dussen, die in 2005 was veroordeeld tot 15,6 jaar gevangenisstraf voor het aanranden, beroven en verwonden van drie verschillende vrouwen. De Nederlander zou die misdaden in de nacht van 10 augustus 2003 in de badplaats Fuengirola hebben gepleegd.

DNA in het schaamhaar

Romano van der Dussen werd veroordeeld op basis van verschillende getuigen. Hard bewijs ontbrak. Sterker nog, DNA dat in het schaamhaar van een van de slachtoffers was gevonden bleek niet van Van der Dussen te zijn. Zijn alibi werd niet onderzocht. Het politieonderzoek rammelde aan alle kanten, zo stelde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken jaren later vast.

Van der Dussen kreeg verschillende keren het aanbod op strafvermindering als hij schuld zou bekennen. Hij weigerde en kwijnde weg in verschillende Spaanse cellen. De zaak van Van der Dussen kwam in 2006 opeens groot in de aandacht toen er DNA van de Britse moordenaar Mark Dixie in een internationale databank terecht was gekomen. Dat DNA bleek wel te matchen met de gevonden sporen in het schaamhaar van een van de vrouwen in Fuengirola. Bovendien bleek Dixie in 2003 in Spanje te hebben gewoond. Het duurde daarna nog tien jaar voordat het Spaanse hooggerechtshof Van der Dussen vrijsprak van de misdaden waarvoor Dixie nu zal worden vervolgd.

Straf van negen jaar blijft staan

Voor Van der Dussen betekent de uitspraak van de strafkamer een overwinning. Van zijn totale gevangenisstraf van vijftien jaar en zes maanden gaan er zes jaar en zes maanden af. Wat blijft staan is een straf van negen jaar voor de delicten tegen de andere twee vrouwen. Omdat Van der Dussen inmiddels 12,5 jaar heeft gezeten zal hij vrijkomen als de rechtbank van Malaga het papierwerk daarvoor heeft afgerond. Daarmee is voor Van der Dussen het proces nog lang niet ten einde. Het is hem te doen om een volledige vrijspraak.

Van der Dussen zal daartoe eerst een proces tegen Dixie moeten afwachten. Grote vraag is of de rechtbank van Malaga opnieuw zal betogen dat alle misdaden door één man zijn gepleegd. Als de Brit slechts schuldig wordt bevonden voor de misdaden tegen een van de drie vrouwen, dan zal de Nederlander afhankelijk zijn van een nieuw herzieningsverzoek om zich vrij te kunnen pleiten. „We gaan hoe dan ook een schadevergoeding indienen. Maar zover is het nog lang niet”, verzucht zijn advocaat.