RIVM: ‘Zwangeren moeten zich laten onderzoeken na reis naar zikaland’

Dat kan in speciale centra in Nederlandse ziekenhuizen, met een PCR-test.

Een zwangere vrouw laat haar buik beschilderen op de Negenmaandenbeurs.
Een zwangere vrouw laat haar buik beschilderen op de Negenmaandenbeurs. Foto Robin Utrecht / ANP

Het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie (NVOG) adviseren zwangere vrouwen die in een zikaland zijn geweest, zich te laten onderzoeken. Dat kan in speciale centra in Nederlandse ziekenhuizen. Dit advies staat in een richtlijn die het RIVM en de NVOG donderdag hebben gepubliceerd.

Met een PCR-test kan het zikavirus worden vastgesteld in het bloed of de urine. Wetenschapsredacteur Sander Voormolen:

“Deze test toont aan of iemand het virus op dat moment heeft, maar kan niet uitwijzen of iemand het virus heeft gehad.”

Bij vrouwen die zich langer dan een maand na terugkomst laten onderzoeken, is het niet mogelijk om het virus te achterhalen met een PCR-test, schrijft het RIVM. Samen met wetenschappers van de Erasmus-universiteit uit Rotterdam, werkt het instituut aan de ontwikkeling van een test, die ook na een maand het zika-virus nog kan terugvinden in bloed of urine.

Zo verspreidt het virus zich

Het virus wordt verspreid door een muggenbeet. Voor zwangere vrouwen kan besmetting risicovol zijn omdat het virus mogelijk de ontwikkeling van de baby beschadigt en zo kan leiden tot ernstige afwijkingen bij pasgeboren kindjes.

Volwassenen kunnen door het virus last krijgen van koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen weer binnen een week. Ook is er mogelijk een link met het Guillain-Barrésyndroom, dat kan leiden tot verlamming. Een verband tussen het virus en de neurologische afwijkingen is niet bewezen. Het virus zorgt in Brazilië voor de grootste problemen en ook in Colombia meldden zwangere vrouwen zich met klachten. Ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is het virus inmiddels opgedoken.

23 besmettingen in Nederland

Er zijn op dit moment 23 besmettingen bekend in Nederland. Op Curaçao en Aruba hebben zich vier mensen met het virus gemeld. Het gaat in alle gevallen om mensen die in een land zijn geweest waar het zikavirus heerst. Eerder adviseerde het RIVM zwangere vrouwen al om niet af te reizen naar gebieden waar het zika-virus heerst.