PvdA-voorzitter Katwijk weg om doodwensen Wilders

Willem den Hertog stelde woensdag op Twitter te hopen dat de PVV-leider “sterft aan een hartaanval in bed”.

PVV-leider Geert Wilders reageert op de Tweets van Willem den Hertog, voorzitter van de PvdA in Katwijk.
PVV-leider Geert Wilders reageert op de Tweets van Willem den Hertog, voorzitter van de PvdA in Katwijk. Foto Valerie Kuypers/ANP

Voorzitter Willem den Hertog van de PvdA-afdeling Katwijk is donderdag na zijn doodsverwensing aan Geert Wilders opgestapt. Dat gebeurde onder grote druk van zijn partij. Het lokale bestuur en de fractie zegden het vertrouwen in hem op. “Wij vinden deze uitspraken verschrikkelijk”, aldus fractievoorzitter Nelly Smits. Landelijk voorzitter Hans Spekman voert “op de kortst mogelijke termijn” nog een gesprek met Den Hertog.

De Katwijkse advocaat twitterde woensdagavond te hopen dat “Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)”. In een volgende tweet sprak hij van een kogel: “Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er ‘Van het dankbare Nederlandse volk’ op te graveren”.

Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog @dekker_anton We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)
Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog @dekker_anton Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er “Van het dankbare Nederlandse volk” op te graveren

PvdA-voorzitter Spekman zei donderdag de tweets van Den Hertog “misplaatst en fout” te vinden. “Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud.” Volgens een woordvoerder van Spekman is Den Hertogs vertrek “een puur Katwijks besluit”.

De uitspraken van de Katwijkse bestuurder komen twee dagen nadat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zijn vele verbale belagers via Facebook cynisch van repliek diende. Volgens een zegsman is Asscher door ziekte niet in staat te reageren.

De commotie leidde niet tot excuses van de twitteraar. Wel liet Den Hertog weten dat hij de tweets “gezien de reacties niet [had]moeten versturen.”

Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog Er is commotie ontstaan over door mij verzonden tweets over Wilders. Die tweets had ik gezien de reacties niet moeten versturen.