President Zuid-Soedan benoemt rivaal tot vice-president

De benoeming is onderdeel van het vredesakkoord uit augustus 2015 dat een einde maakte aan de burgeroorlog.

De rebellenleider Riek Machar is door de Zuid-Soedanse president Silva Kiir benoemd tot vice-president.
De rebellenleider Riek Machar is door de Zuid-Soedanse president Silva Kiir benoemd tot vice-president. Foto Isaac Kasamani/ AFP

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir heeft zijn grote rivaal en voormalig rebellenleider Riëk Machar benoemd tot vice-president. Het regeringsbesluit werd via de staatstelevisie bekendgemaakt, zo meldt persbureau Reuters.

De benoeming is onderdeel van het vredesakkoord uit augustus 2015. Toen kwamen de rivalen overeen om een interim-bestuur in te stellen voor de komende tweeënhalf jaar, geleid door Kiir en Riëk.

Het hoofd van de VN-Vredesmacht in Zuid-Soedan waarschuwde begin december nog voor de vele schendingen van dit vredesakkoord.

Tienduizenden doden door broederstrijd

Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk, twee jaar later brak er een burgeroorlog uit. De strijd om de macht verdeelde het jonge land in tweeën. President Kiir verdedigde de belangen van de grootste tribale groep, de Dinka. Riëk, vice-president tot 2013, die van de Nuer. In de broederstrijd vielen tienduizenden doden door moordpartijen en honger. Meer dan twee miljoen Zuid-Soedanezen ontvluchtten het geweld.

Door de oorlog is de op olie-gedreven economie van Zuid-Soedan bijna volledig ingestort. In oktober waarschuwde de Verenigde Naties voor een hongersnood in het jongste land ter wereld.