Oppositie: Rutte zet asielcijfers naar zijn hand

VN weerspreken claim Rutte over dalend aantal migranten

Foto ANP / Martijn Beekman.
Foto ANP / Martijn Beekman.

Het aantal bootmigranten neemt volgens premier Rutte „fors” af, maar de laatste cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR weerleggen dat. De oppositie verwijt Rutte de asielcijfers naar zijn hand te zetten.  

„Waar we nog maar een week geleden spraken over duizendtallen per dag, spreken we nu over enkele honderden per dag”, zei Rutte woensdag tijdens een persconferentie met de Turkse premier Davutoglu. Dit toont volgens Rutte dat de Turkse inspanningen om migranten tegen te houden, „grote effecten” hebben.   

Dinsdag kwamen echter 3.676 migranten aan op de Griekse eilanden, volgens UNHCR. Maandag waren het er 2.418. Er was vorige week donderdag tot en met zondag weliswaar sprake van bijzonder lage cijfers, maar het is de afgelopen maanden al vaker voorgekomen dat een aantal dagen incidenteel weinig mensen arriveerden. 

Een woordvoerder van Rutte zegt dat de premier zich baseerde op „de meest recente cijfers die we beschikbaar hebben gekregen van Frontex”.

Een woordvoerder van Frontex zegt echter dat het „te vroeg is” om van een daling te spreken. De organisatie houdt zich niet bezig met de dagelijkse statistieken, zegt ze, maar met de langere termijn. „Er zijn continu dagelijkse fluctuaties. Daarom rapporteren wij per kwartaal.”

Volgens CDA-leider Sybrand Buma probeert Rutte „de cijfers naar zijn hand te zetten”. Half januari zei Rutte dat binnen „zes tot acht weken” een „drastische vermindering” nodig was. Door die uitspraak heeft de premier zichzelf „helemaal vastgepraat”, zegt Buma.

„Als een orakel zei Rutte dat we over drie weken nog nul migranten krijgen”, zegt D66-leider Alexander Pechtold. „In paniek is hij nu op zoek naar cijfers die hem daarbij helpen.” Hij beticht de premier van „wensdenken”. „Ik stoor me eraan dat hij meedoet aan de hyperigheid.”

Donderdagmiddag debatteert de Kamer met Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) over de migrantencrisis. Dijkhoff kondigde woensdag aan dat Nederland 250 à 300 mensen, onder meer van de marechaussee, beschikbaar stelt voor hulp bij grens- en kustwachtbewaking van andere EU-landen.

Davutoglu sprak woensdag met premier Rutte omdat Nederland dit halfjaar voorzitter is van de Europese Unie. Rutte had lovende woorden voor de pogingen van Turkije om migranten te weerhouden van een oversteek naar Europa.