NS gaat per direct 200 extra conducteurs werven

De extra medewerkers worden vooral ingezet om de veiligheid in de treinen te vergroten.

Een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station.
Een service- en veiligheidsmedewerker van de Nederlandse Spoorwegen op het station. Foto Remko de Waal/ANP

De NS gaat per direct extra personeel werven om de veiligheid in avondtreinen te vergroten. Daartoe worden 200 extra medewerkers aangetrokken waarvan er 140 als hoofdconducteur moeten worden ingezet. Dat is de uitkomst van overleg tussen de spoorwegorganisatie en vakbonden FNV en CNV, meldt persbureau ANP. De maatregelen waren al eerder aangekondigd, maar concrete actie door de NS bleef tot op heden uit.

Op alle treinen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond komt er na 22.00 uur een tweede hoofdconducteur bij. Daarnaast worden zestig medewerkers veiligheid & service geworven die op de overige avonden kunnen worden ingezet als flexibele teams, met name op risicolijnen. De vliegende teams worden mede betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) trekt daar eenmalig 10 miljoen euro voor uit.

Incidenten

De maatregelen volgen op een reeks incidenten waarbij NS-personeel bedreigd en aangevallen werd. Vorige week woensdag werd een conducteur op een regionale spoorlijn van Heerlen naar Duitsland nog neergestoken door een zwartrijder.

Na afspraken in maart vorig jaar is een aantal maatregelen ingevoerd: meer camera’s, meer agenten, meer poortjes dicht. De conducteursduo’s laten echter op zich wachten, volgens NS omdat het schuiven met roosters veel overleg vergt met bonden en ondernemingsraad. De vakbonden vroegen daarom om spoedoverleg met de spoorwegorganisatie.

De NS verwacht dat het extra personeel in de loop van volgend jaar getraind en inzetbaar zal zijn.