NAVO gaat mensensmokkelaars voor Griekse kust aanpakken

Het doel van de missie is om vluchtelingenstromen in te dammen en mensensmokkelaars aan te pakken.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen met haar Nederlandse evenknie Jeanine Hennis Plasschaert.
De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen met haar Nederlandse evenknie Jeanine Hennis Plasschaert. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

De NAVO gaat een missie in de Egeïsche Zee uitvoeren met als doel om vluchtelingenstromen in te dammen en mensensmokkelaars aan te pakken. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen donderdag in Brussel gezegd, meldt persbureau Reuters.

“Het is belangrijk dat we snel optreden”, aldus Von der Leyen. Haar Amerikaanse ambtsgenoot Ashton Carter bevestigde een akkoord over de missie, meldt de BBC. De NAVO gaat patrouilleren in de Egeïsche Zee om mensensmokkelaars op te sporen en te stoppen. Carter:

“Er is een misdaadsyndicaat dat deze arme mensen uitbuit. Dat aanpakken is de beste manier waarop we iets kunnen veranderen.”

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg vertelde Reuters dat de drie oorlogsschepen en een tanker die al in de Middellandse zee varen onder Duits bevel, ‘zonder uitstel’ nu ook surveillancetaken gaan verrichten. Meer mankracht moet zo snel mogelijk ingezet worden en hebben volgens Stoltenberg “de taak om de grootste migrantencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog te beëindigen”.

Nederland bekijkt of het op korte termijn een marineschip voor de NAVO-operatie kan leveren, zei minister Hennis (Defensie, VVD) na afloop van het overleg tegen persbureau ANP. Ze betitelde de operatie als „een effectief instrument dat eindelijk zicht biedt op een oplossing van de migratiecrisis’’. Vanwege het belang dat Nederland hecht aan het oplossen van de migratiecrisis biedt Defensie mogelijk aan snel een fregat te sturen, aldus de bewindsvrouw. Het logistieke schip Karel Doorman gaat in de tweede helft van het jaar meedoen, verwacht Hennis.

409 mensen verdronken sinds januari

De plannen en details van de door NAVO-leden Turkije, Duitsland en Griekenland aangevraagde missie zullen worden opgesteld en besproken door de militaire autoriteiten van de verdragsorganisatie, aldus Carter. Dan gaat het vooral om de samenwerking tussen de kustwachten van Turkije en Griekenland en de rol van het Europese grensagentschap Frontex, aldus zo zei Hennis. „Als je drenkelingen tegenkomt wil je ze wel kunnen terugsturen.”

Sinds begin dit jaar zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) al 76.000 migranten in Europa gearriveerd via de Egeïsche Zee. Volgens de IOM zijn er sinds begin 2016 al 409 mensen verdronken die per boot Europa probeerden te bereiken.