Minister Ploumen wil ‘stevig gesprek’ over legerhonden

Kamerleden roepen op om export naar Israël van patrouille- en speurhonden te blokkeren.

Een hond van het Israëlische leger valt een Palestijnse vrouw aan nabij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever.
Een hond van het Israëlische leger valt een Palestijnse vrouw aan nabij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. Foto AP/Kevin Frayer

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel (PvdA) gaat een ‘stevig gesprek’ met Israël voeren over Nederlandse honden die het Israëlische leger inzet tegen Palestijnse burgers. “Want over de ongewenstheid daarvan bestaat geen misverstand”, zei Ploumen donderdag in de Tweede Kamer.

Kamerleden hadden Ploumen, naar aanleiding van berichtgeving in NRC, opgeroepen de export van patrouille- en speurhonden te blokkeren. “Dat kan vanwege Europese afspraken niet”, zegt de minister.

Exportregels

Of een hond wordt ingezet om levenden onder puin te bevrijden of voor een bezetting ‘is aan hun neus niet te zien’, aldus Ploumen. Honden vallen daarom ook niet onder dezelfde exportregels als wapens, die Nederland en andere Europese landen niet aan Israël leveren.

Andere maatregelen

Ook andere goederen die mogelijk worden gebruikt voor het schenden van mensenrechten, mogen niet aan Israël verkocht worden, maar honden vallen daar niet onder. Kamerleden, waaronder Ploumens partijgenoot Michiel Servaes, hebben er ‘niet veel vertrouwen in’ dat een dergelijk gesprek veel kan veranderen en vraagt Ploumen te onderzoeken of er geen andere maatregelen genomen kunnen worden.