‘Met Meijering’

Margot Poll belt met torenwachter Hette Meijering (66) over klokkenluiders die hun klokken niet mogen luiden

Waarom hangt u de vlag halfstok?

„Omdat we de zware klokken van de Bovenkerk in Kampen niet meer mogen luiden.”

Wat is er gebeurd?

„De afgelopen jaren heeft de gemeente metingen gedaan of de toren – die staat los van de kerk – recht blijft staan of dat er een helling is. En nu is gebleken dat de toren inderdaad is gaan hellen. Terwijl in 2002 nog groen licht werd gegeven voor zeven nieuwe klokken. Die blijken nu te zwaar. Of eigenlijk niet de klokken maar de touwbewegingen.”

De touwbewegingen?

„Ja, de luiders hangen aan de touwen, en laten dan precies op het juiste moment een klok luiden. Iedere klok is een toon.”

Welke tonen missen jullie dan nu?

„De do, re, mi fa. Die heb je wel nodig. We zijn hierdoor heel beperkt als klokkenluider. We missen de bassen. En omdat de twee kleine klokken nog elektrisch zijn ook, valt er voor ons weinig te luiden. Er zijn alleen nog maar hoge tonen en de sombere klanken kunnen we niet laten horen.”

Hoe zwaar zijn de klokken?

„De Martinusklok op de foto weegt 1.800 kilo en werd zo’n 500 jaar geleden gegoten door Geert van Wou. Dat Van Wou-geluid is voor de klokkenluiders het mooiste wat er is. Je kunt hem vergelijken met Stradivarius of Rembrandt. Er hangen nog zeven Van Wou-klokken in de Dom van Utrecht.”

Is er een alternatief?

„We gaan proberen bij vier klokken contragewichten te plaatsen om de zware klokken omhoog te krijgen. Dan hoef je niet met spierkracht aan de touwen te hangen en dan blijft de toren de komende jaren hopelijk meer in balans.”