Klimaatplan Obama gestrand

Kolenmijnen in de Amerikaanse staten South Dakota en Wyoming. President Obama wil de uitstoot van kolencentrales aan banden leggen.
Kolenmijnen in de Amerikaanse staten South Dakota en Wyoming. President Obama wil de uitstoot van kolencentrales aan banden leggen.

De klimaatplannen van de Amerikaanse president Barack Obama hebben zware averij opgelopen. Het Hooggerechtshof heeft dinsdagavond, met vijf tegen vier stemmen, maatregelen opgeschort om de uitstoot van broeikasgassen door elektriciteitscentrales fors te verlagen.

Ook al is het plan daarmee niet definitief van de baan, voor Obama is het uitstel, dat jaren kan voortslepen, een grote nederlaag. Het besluit laat volgens betrokkenen zien dat binnen het Hooggerechtshof, het hoogste rechtscollege in de VS, wordt getwijfeld aan de rechtmatigheid van het plan.

Het Clean Power Plan schrijft voor dat energiecentrales hun CO2-uitstoot in 2030 met 30 procent moeten reduceren ten opzichte van 2005. Voor zwaar vervuilende kolencentrales is dat amper haalbaar. Zij vrezen „directe en onherstelbare schade” en vinden dat het milieuagentschap EPA zijn bevoegdheden te buiten gaat.

Zij proberen daarom het plan via de rechter ongedaan te maken en eisen opschorting zolang de rechtszaak loopt. Vorige maand verwierp een federale rechtbank het opschorten. Maar het Hooggerechtshof heeft de klagers nu dus alsnog gelijk gegeven.

Het EPA is teleurgesteld maar gaat ervan uit dat het uiteindelijk gelijk zal krijgen. Jonathan Adler, hoogleraar milieurecht, schrijft in The Washington Post dat het EPA het uitstel aan zichzelf te danken heeft, door te stellen dat het Clean Power Plan het meest ambitieuze klimaatvoorstel is dat de VS ooit heeft gedaan en dat het zal leiden tot een complete herstructurering van de energiesector.