Katwijkse PvdA-voorzitter wenst Wilders dood

De landelijke PvdA-top neemt nadrukkelijk afstand van de uitlatingen van Willem Den Hertog en wil met hem in gesprek.

PVV-leider Geert Wilders in gesprek met de pers voorafgaand aan het vragenuurtje in de hal van de Tweede Kamer.
PVV-leider Geert Wilders in gesprek met de pers voorafgaand aan het vragenuurtje in de hal van de Tweede Kamer. Foto Jerry Lampen / ANP

De Katwijkse PvdA-voorzitter Willem den Hertog heeft op Twitter geschreven dat hij hoopt dat PVV-leider Geert Wilders om het leven komt. Den Hertog zei te wensen dat Wilders sterft “aan een hartaanval in bed”, waaraan hij een seksuele toespeling toevoegde. De PvdA-top heeft afstand genomen van de uitlatingen en roept de politicus op het matje.

Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog @dekker_anton We hopen natuurlijk allemaal dat Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)
Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog @dekker_anton Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er “Van het dankbare Nederlandse volk” op te graveren

Het bericht werd afgelopen dinsdag geplaatst. De tweet werd gevolgd door de opmerking:

“Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er ‘Van het dankbare Nederlandse volk’ op te graveren”

Spekman

De laatste uitspraak is een referentie naar een uitspraak die Wilders eerder deze week deed. In een interview met nrc.next had PvdA-voorzitter Hans Spekman de PVV-leider een gevaar voor de democratie en rechtsstaat genoemd. Wilders noemde deze uitlatingen dom en gevaarlijk en zei dat als er een kogel komt “heel Nederland weet dat er PvdA op de zijkant staat gegraveerd”.

Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog Hoeveel PVV’ers zouden er nu “PvdA” in kogels zitten kerven? #dtv

Later schreef Den Hertog op Twitter dat hij “gezien de reacties” de tweets over Wilders niet had moeten versturen. Hij bood geen excuses aan. Den Hertog was niet bereikbaar voor een reactie. Hij is sinds 2008 voorzitter van de PvdA in Katwijk.

Twitter avatar WillemdenHertog Willem den Hertog Er is commotie ontstaan over door mij verzonden tweets over Wilders. Die tweets had ik gezien de reacties niet moeten versturen.

Gesprek met PvdA-top

In reactie op de uitlatingen roept de landelijke PvdA-top Den Hertog op het matje. Voorzitter Hans Spekman noemt de tweets tegenover persbureau ANP afschuwelijk. “Ze zijn misplaatst en fout. Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud.” De Katwijkse afdeling distantieert zich eveneens van de uitspraak en komt donderdagmiddag in spoedberaad bijeen.

Geert Wilders retweette meerdere nieuwsberichten over de doodsverwensing die hij aan zijn adres ontving. Ook zei hij op Twitter te hopen dat Spekman nu begrijpt wat hij bedoelde:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Schokkend bericht. Misschien dat PvdA-Voorzitter Spekman nu begrijpt wat ik bedoelde. #kogelvanlinks https://t.co/82RR7PIp5U