Kahn wil uiterlijk dit weekend deal met verhuurders V&D

Ondernemer wil “onvoorwaardelijke overeenstemming” bereiken over doorstart met ten minste 35 locaties.

V&D in Dordrecht.
V&D in Dordrecht. Foto Robert Vos / ANP

Ondernemer Roland Kahn wil uiterlijk dit weekend “onvoorwaardelijke overeenstemming” bereiken met de verhuurders van V&D-panden over een doorstart met ten minste 35 locaties. Dat hebben de curatoren van V&D donderdag bekendgemaakt.

Volgens hen heeft Kahn laten weten dat de financiering “bijna rond” is. Uit een e-mail van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield aan de verhuurders van V&D-panden, in het bezit van NRC, blijkt dat een akkoord over 35 panden een “harde conditie” is van Kahn om zijn plannen met V&D door te zetten. In totaal heeft Kahn interesse in 40 tot 48 warenhuizen, zo blijkt uit diezelfde mail. “En mogelijk enkele meer op tijdelijke basis.”

Donderdagochtend zouden de verhuurders samenkomen op het kantoor van Cushman & Wakefield, om te praten over hoe de huurcontracten met Kahn eruit moeten zien. Daarna zouden er onderhandelingen volgen met individuele verhuurders.

Ook Hudson’s Bay wil V&D-locaties

Behalve Kahn wil ook Hudson’s Bay Company een aantal V&D-locaties in handen krijgen. Het Canadese retailbedrijf wil in Nederland zo’n zestig winkels openen en een van de grotere warenhuizen worden, meldden het Financieele Dagblad en de Volkskrant vanochtend. Ingewijden zeggen tegen NRC dat Hudson’s Bay geïnteresseerd is in ten minste dertig V&D-panden.

Het bedrijf zou een van zijn warenhuisformules – het Belgische Galeria Inno of het Amerikaanse Saks – in Nederland willen introduceren. De geplande omzet voor de Nederlandse markt is 1 miljard euro per jaar.

Met de komst van de nieuwe warenhuizen wil het bedrijf op termijn zeven- tot negenduizend banen creëren. Hudson’s Bay heeft ook aangegeven dat er in haar warenhuizen mogelijk wel plek is voor restaurantketen La Place, dat werd gekocht door de eigenaren van supermarktketen Jumbo, de familie Van Eerd.

Wat is de stijl van deze warenhuizen?

De warenhuizen waarmee Hudson’s Bay Nederland wil veroveren, zijn luxer en modieuzer dan de huidige V&D-winkels. In de winkels worden bijvoorbeeld de merken Calvin Klein en Tommy Hilfiger verkocht. Ook luxe handtassen en dure schoenen behoren tot het assortiment. Daarnaast ambieert de keten een hoog serviceniveau. Voorbeeld voor de winkels zijn de Belgische Galeria Inno’s en de Hudson’s Bay-winkels in Canada. Saks-winkels zullen met drie- tot vijfduizend vierkante meter kleiner zijn dan de Galeria Inno’s, die tien- tot vijftigduizend vierkante meter beslaan.

Voorkeur voor V&D

De curatoren van V&D hebben voorkeur voor het plan van Kahn, maar de verhuurders van de V&D-panden bepalen de toekomst van de warenhuisketen. Zij beslissen aan wie zij hun panden verhuren. De V&D-winkels zijn nu nog open, omdat uitkeringsinstantie UWV het salaris van het personeel betaalt. Dat houdt volgende week op. Vermoedelijk kunnen de winkels dan niet langer openblijven.