Na 482 jaar weer katholiek gebed in kapel van kerkscheurder

Engelse koning Henry VIII
Engelse koning Henry VIII

Henry VIII zal zich in zijn graf hebben omgedraaid. 482 jaar nadat de Engelse koning brak met de Rooms-Katholieke Kerk klonken dinsdagavond in de kapel van zijn oude paleis vespers in plaats van anglicaanse evensong. En de avondmis werd – grotendeels in het Latijn – opgedragen door kardinaal Vincent Nichols, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Engeland.

Kardinaal Nichols vierde, samen met de anglicaanse bisschop van Londen, Richard Chartres, het vijfhonderdjarig bestaan van Hampton Court. Dat werd gebouwd in opdracht van kardinaal Thomas Wolsey, de pauselijke gezant in de zestiende eeuw in Engeland en Henry’s grootkanselier.

Wolsey moest destijds goedkeuring van de paus verkrijgen voor de ontbinding van het huwelijk tussen Henry en Catherine of Aragon. Toen hij daarin niet slaagde, raakte hij uit de gratie bij zijn koning, die het paleis innam. Henry verklaarde zich vervolgens hoofd van de Church of England, een „brede, allesomvattende” en vooral anti-roomse kerk.

In de kapel van de Anglicaanse kerk van Hampton Court bad Henry met zijn tweede echtgenote, Anna Boleyn. Het goud-blauwe plafond draagt zijn motto ‘Honi soit qui mal y pense’: schande aan hem die er kwaad van denkt.