FBI nadert de laatste vier bezetters Oregon

De gewapende lieden binnen waarschuwen de autoriteiten niet binnen te vallen.

De politie heeft de militanten omsingeld.
De politie heeft de militanten omsingeld. Foto Thomas Boyd / The Oregonian / AP

De FBI is begonnen aan een actie om de laatste vier militanten die zich verschanst hebben in een wildreservaat in Oregon op te pakken. Er is niet geschoten en er wordt onderhandeld, zegt de FBI volgens persbureau Reuters. Justitie wil de vier samen met twaalf andere bezetters die eerder werden opgepakt voor de rechter brengen.

Het is onduidelijk of de militieleden van plan zijn zich over te geven. Persbureau AP meldt dat ze aangekondigd hebben dat donderdagochtend te doen. Het is in het gebied 8 uur vroeger dan in Nederland. Volgens AP hebben de vier bezetters, drie mannen en een vrouw, gezegd zich te willen melden bij een FBI-checkpoint. Ze zouden dat doen zonder wapens, maar met een Amerikaanse vlag in hun hand.

De gesprekken tussen militieleden, sympathisanten en de autoriteiten werden bijna vijf uur lang gestreamd op Youtube. Met de woorden “Goedenacht, Amerika” werd de stream aan het einde van de avond (lokale tijd) gestaakt.

Bezetting

Veertig dagen geleden bezette een groep van zo’n driehonderd zwaarbewapende lieden het Malheur National Wildlife Refuge uit protest tegen federale overheidsbemoeienis met het gebruik van grote stukken publiek terrein. In de afgelopen dagen werd al een aantal demonstranten opgepakt, onder wie leider Ammon Bundy. Een van de bezetters is door de politie doodgeschoten.

Volgens Reuters hebben de militanten op het sympathiserende internetradiostation Revolution Radio gezegd dat agenten het terrein op zo’n 45 meter waren genaderd. Er zouden schijnwerpers op de positie van de militanten gericht zijn en scherpschutters van de FBI zijn opgesteld. Een van de bezetters, die zich Sandy Anderson noemt, waarschuwde de FBI niet binnen te vallen:

“Als ze traangas op ons afvuren, is dat hetzelfde als op ons schieten. Kom niet naar binnen. Doe het niet.”

Aanleiding voor de bezetting was de veroordeling van twee boeren die federaal land in brand hadden gestoken. Ze deden dat naar eigen zeggen om onkruid en bosbranden te bestrijden. De bezetters willen dat de federale overheid zich daarbuiten houdt en het natuurgebied “teruggeeft” aan de boeren, mijnwerkers en houthakkers.