Europese beurzen opnieuw fors in het rood

Onzekerheid over de groei van de wereldeconomie en een pessimistische boodschap van FED-president Yellen drukken de stemming op de financiële markten.

De stemming op de Amsterdamse beurs was donderdag wederom fors negatief.
De stemming op de Amsterdamse beurs was donderdag wederom fors negatief. Foto Evert Elzinga/ANP

De beurzen in Europa hebben donderdag opnieuw forse verliezen geleden. Met name de aandelen van banken en verzekeraars deden het slecht. Aanhoudende zorgen over de ontwikkeling van de wereldeconomie, dalende olie- en grondstofprijzen en een pessimistische boodschap van de president van de Amerikaanse Federal Reserve zorgen voor een negatieve stemming op de beursvloer.

De Amsterdamse AEX-index sloot 3,1 procent lager dan een dag eerder en kwam uit op 382 punten. Rond elf uur zakte de index zelfs even naar de 378 punten, het laagste niveau in twee jaar. Met name verzekeraars deden het slecht. Zo verloor Delta Lloyd ruim 13 procent van de beurswaarde. Het aandeel Aegon daalde met ruim 7 procent.

Naast de verzekeraars presteerden ook de banken slecht. ING verloor opnieuw fors en sloot met een min van ruim 5 procent op 9,30 euro per aandeel. ABN Amro wist met een daling van 1,3 procent het verlies nog enigszins te beperken.

De reden achter het slechte presteren van banken en verzekeraars is dat een dalende marktrente hun verdienmodel onder druk zet. Bovendien stelde president Yanet Jellen van de Amerikaanse Federal Reserve woensdag dat de onrust op financiële markten waarschijnlijk van invloed zal zijn op het beleid van het stelsel van Amerikaanse banken. Jellen hintte daarmee op een vertraging in het tempo waarmee de Fed de rente verhoogt. In december werd het belangrijkste rentetarief voor het eerst in tien jaar verhoogd.

Midkap

Op de Amsterdamse beurs daalde de Midkap donderdag met 2,7 procent naar 589 punten. De grootste verliezer was boorplatformbouwer SBN Offshore. Het bedrijf zag 10 procent van de beurswaarde verdampen.

De daling volgt op de nabeurse presentatie van de jaarcijfers woensdag. Daaruit bleek onder meer dat SBM Offshore 245 miljoen dollar heeft gereserveerd voor een schikking in omkoopzaak rondom het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. Bovendien heropende de Amerikaanse Justitie het fraudeonderzoek naar het Nederlandse bedrijf.

Europese en Amerikaanse beurzen

Ook de andere belangrijke Europese beurzen deden het donderdag slecht. In Parijs daalde de CAC40, de index van de veertig belangrijkste bedrijven op de Franse beurs, met 4 procent. De Duitse DAX-index verloor 2,9 procent.

Op de Amerikaanse beurs wass de stemming al niet veel vrolijker. De Dow-Jonesindex verloor 1,6 procent ten opzichte van een dag eerder en kwam uit op 15.660 punten. De S&P 500 daalde 1,2 procent, terwijl de schade voor schermenbeurs Nasdaq beperkt bleef met een afname van 0,4 procent.