Economische groei in vierde kwartaal 0,3 procent

De economische groei over het gehele jaar is uitgekomen op 1,9 procent, vrijwel gelijk aan wat voorspeld was door het Centraal Planbureau.

De vernieuwing van knooppunt Muiderberg vanuit de lucht. Lagere investeringen van de overheid in infrastructuur drukten eerder dit jaar de economische groei.
De vernieuwing van knooppunt Muiderberg vanuit de lucht. Lagere investeringen van de overheid in infrastructuur drukten eerder dit jaar de economische groei. Foto: John Gundlach/ANP

De Nederlandse economie is het het vierde kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De economische groei over het gehele jaar is uitgekomen op 1,9 procent, vrijwel gelijk aan wat voorspeld was door het Centraal Planbureau. Dat blijkt uit een zojuist gepubliceerde eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In het derde kwartaal was de economische groei nog teruggelopen tot 0,1 procent. De economische groei werd in de laatste kwartalen flink gedrukt door het terugschroeven van de gasproductie in Groningen vanwege de aardbevingen. Volgens het CBS had dat een drukkend effect van ongeveer 0,8 procentpunt in het laatste kwartaal.

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Peter-Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS: “solide groei”, werkgelegenheid groeide “sterk”

Dat de economie in het vierde kwartaal toch groeide, kwam vooral door meer export en meer investeringen. Er werden vooral meer chemische producten en transportmiddelen van Nederlandse makelij uitgevoerd, vergeleken met een jaar eerder. De hogere investeringen gingen vooral naar auto’s (mogelijk door de verandering van bijtellingsregels per dit jaar) en naar huizen.

Salaris

Consumenten gaven in de laatste drie maanden van het jaar ook iets meer uit dan een jaar geleden. Dat komt mede door het herstel van de woningmarkt, maar ook door de goed draaiende arbeidsmarkt.

In het vierde kwartaal nam het aantal banen met 48 duizend toe, de hoogste stijging sinds 2011. Voor het eerst in de geschiedenis telde Nederland daardoor voor het eerst meer dan tien miljoen banen. Het aantal werklozen nam het vijfduizend af tot 600.000.

De economie groeit, maar de beurzen zakken in. Hoe kan dat? Lees: De 5 plagen op de beurs