Dodental loopt op na aardbeving in Taiwan

Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden, maar de kans is klein dat ze nog mensen vinden.

Reddingswerkers bij de ingestorte flat in Taiwan. Hier vielen bijna alle slachtoffers.
Reddingswerkers bij de ingestorte flat in Taiwan. Hier vielen bijna alle slachtoffers. Foto Sam Yeh/ AFP

Vijf dagen na de aardbeving bij de Taiwanese stad Tanian is het dodental opgelopen tot 62, zo melden lokale media. Bijna alle slachtoffers vielen bij de ineenstorting van een flat van zestien verdiepingen. Zeker 57 anderen worden vermist, maar de kans dat een van hen levend onder het puin wordt gehaald, is klein. Hevige regenval op donderdag bemoeilijkt de reddingspoging.

Meer dan 500 mensen raakten gewond, 327 mensen werden gered.

Aannemers gebruikte conservenblikken bij bouw flat

Door de aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter werden een aantal gebouwen beschadigd, maar alleen de flat met zestien verdiepingen stortte volledig in. Op de Taiwanese televisie werden vlak na de ramp beelden uitgezonden waaruit bleek dat bij de constructie van het gebouw uit 1989, genaamd ‘De Gouden Draak’, gebruik gemaakt was van conservenblikken. De tussenruimtes waren gevuld met blauwe, tinnen blikken.

Voor 1999 was het gewoon om conservenblikken te gebruiken als “vulmateriaal” voor holle ruimtes tussen verdiepingen en in steunpilaren, zo liet een bouwondernemer weten aan de Tapei Times. Nu is het verboden. Dinsdag hebben de autoriteiten in Taiwan een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen drie oud-bestuurders van het bedrijf dat de flat bouwde. Zij worden verdacht van dood door nalatigheid.