Dijksma helpt bij het stoken van het houtvuurtje

Gezellig zo’n houtkachel, maar ongezond is die wel. Staatssecretaris Dijksma maakt er werk van.

Vieze houtstoker

Houtkachel en open haard – in linkse kringen was die jarenlang het alternatief voor vervuilende olie of gas. En het is tegelijk een statussymbool, voor mensen die naast de centrale verwarming willen bijstoken. Maar houtstook heeft zijn nadelen. Vorig jaar december nam de Tweede Kamer op initiatief van het PvdA-Kamerlid Yasemin Çegerek een motie aan waarin de houtkachel werd aangewezen als mogelijke ziektenveroorzaker. Daarin werd vastgesteld dat houtstokers hun gang kunnen gaan en buren nergens verhaal kunnen halen, ook niet als ze er ziek van worden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu, PvdA) werd op pad gestuurd die gezondheidsproblemen én de oplossingen ervoor in kaart te brengen. Met spoed. Dijksma moest de Kamer daar voorjaar 2016 over informeren.

Buurtbemiddelaars

Zij heeft daar werk van gemaakt. Vandaag bespreekt de commissie Infrastructuur en Milieu onder meer de houtstookoverlast. De staatssecretaris onderschrijft de belangrijkste conclusies van het rapport Overlast door houtrook van de GGD Groningen.

Houtrook blijkt vol schadelijke stoffen, met het risico van astma, COPD, kanker en hart- en vaatziekten. Volgens Dijksma ligt er een belangrijke taak voor het lokaal bestuur. Dat kan met APV’s de houtstook tert plaatse zelf reguleren. Daarbovenop kunnen gemeenten bemiddelaars aanstellen die houtstokers en gedupeerden bij elkaar moeten brengen voor een goed gesprek.

Houtstook-apps en toolkits

Maar Dijksma wil zelf ook aan de slag. Zo heeft haar ministerie al een toolkit ‘houtstook door particulieren’ ontwikkeld. Met stappenplannen voor de stoker en tips over de juiste, volledig brandbare houtblokken, stooktechnieken en tips over de gevolgen van weersomstandigheden voor de stook.

Het ministerie heeft ook het landelijke Platform Houtstook opgericht, een kennisbaak over overlast en gezondheidsschade door particuliere houtstook. En dan is er nog het Programma Slimme en Gezonde Stad. Met daarin bijvoorbeeld Nijmegen, met zijn houtstook-app. Stokers kunnen er terecht voor informatie over het weer en de risico’s van overlast.

En dan is er nog Brussel

Brussel doet ook een duit in het zakje, schrijft Dijksma. In 2022 wordt de Europese Eco-design-richtlijn van kracht, met scherpere eisen voor houtkachels. Die moeten dan aan de strenge Duitse eisen voldoen. Net als de roker moet ook de houtstoker op zijn tellen gaan passen.