Opinie

De Thuiskok: Hollandse curry

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Veel Hollandser dan grauwe erwten krijg je ze bijna niet. Vroeger waren de erwten vaste prik in de noordelijke provincies, maar de kapucijner, die op de grauwe erwt lijkt maar een dikkere schil heeft, bracht financieel meer op en verdrong deze erwt naar de achtergrond. Ze vormen de basis voor deze curry waarvoor je wel even de tijd moet nemen.

Begin de avond van tevoren door de erwten in de week te zetten. Zet de erwten met het weekwater en eventueel nog wat extra water op. Kook de erwten in 90-120 minuten gaar, controleer op gaarheid door te proeven. Zet apart tot gebruik. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een grote braadpan. Bak ui, knoflook en gemberwortel zachtjes aan. Voeg als de ui glazig wordt de prei, aardappel, wortel, paprika en bloemkool toe. Bak al omscheppend 5 minuten mee. Laat de erwten uitlekken en vang het kookvocht op.

Doe de erwten bij de groente. Voeg dan de tomaatblokjes, de kurkuma, currypasta, kokosmelk of kokoscrème en 2 theelepels zout toe en schep alles goed door. Voeg als je kokoscrème gebruikt 500 milliliter kookvocht toe, eventueel aangelengd met water. Laat de curry nog 30-45 minuten zachtjes pruttelen, totdat alle groente gaar is. Serveer met (zilvervlies)rijst, hardgekookte eieren en gezouten macadamianoten.