CBS: inflatie daalt licht naar 0,6 procent

Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 0,7 procent. De belangrijkste motor achter de inflatieafname was de prijsontwikkeling van thuiszorg

Een afbeelding van koning Beatrix op een euromunt .
Een afbeelding van koning Beatrix op een euromunt . Foto Lex van Lieshout / ANP

De inflatie was in januari 0,6 procent. Dat is een lichte daling ten opzichte van de maand daarvoor, toen de inflatie nog 0,7 procent bedroeg. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag laten weten.

De belangrijkste motor achter de inflatieafname was de prijsontwikkeling van thuiszorg. Volgens het CBS heeft het schrappen van de de korting uit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) in januari 2015 een jaar lang de inflatie omhoog gedreven. Dat effect is nu uitgewerkt.

Vliegtickets goedkoper, kleding duurder

Daarnaast werd de inflatiedaling gedreven door de prijzen van vliegtickets, die in januari 5,1 procent goedkoper waren dan het jaar ervoor. Kleding was vorige maand echter 1,8 procent duurder dan in januari 2015.

In de maand januari worden vaak belastingwijzigingen doorgevoerd. De belasting op gas ging met 32,5 procent omhoog, terwijl die op elektriciteit daalde met 55,6 procent. Ook steeg de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken als frisdrank, vruchtensap en mineraalwater.