Cao-akkoord maakt einde aan stakingen in grootmetaal

Medewerkers van onder meer DAF, VDL en Aldel krijgen meer loon en meer vrijheid.

Archiefbeeld. Zo'n 1.300 metaalwerkers uit het noorden van het land voerden maandag actie in Marum.
Archiefbeeld. Zo'n 1.300 metaalwerkers uit het noorden van het land voerden maandag actie in Marum. Foto Kees van de Veen

De werkgevers en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao over het grootmetaal. Over de overeenkomst is maanden onderhandeld en volgens FNV Metaal in totaal 42.000 dagen gestaakt. Onder meer bij DAF werd het werk neergelegd.

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 hebben een principeakkoord bereikt met de werkgeversorganisatie FME, meldt FNV donderdagochtend. Daardoor krijgen zo’n 140.000 metaalmedewerkers 5,9 procent meer loon en meer zeggenschap over hun werktijden. De cao moet nog worden goedgekeurd door de leden van de bonden.

De nieuwe cao geldt voor de sector Metalektro, waartoe onder ook meer aluminiumsmelter Aldel, Stork en VDL behoren. Er was al een akkoord voor de sector kleinmetaal. Volgens FNV-onderhandelaar Jos Brocken heeft actievoeren gewerkt:

“Staken helpt, dat blijkt uit deze cao. Na negen maanden en 42.000 stakingsdagen bewijst dit cao-resultaat dat het in de metaal om mensen gaat en niet alleen over machines.”