Bosnië gaat lidmaatschap van de EU aanvragen

De Bosnische premier Denis Zvizdic denkt dat Bosnië-Herzegovina goede kans maakt in 2017 kandidaat-lid van de Europese Unie te worden. Het land dient zijn aanvraag daartoe maandag in Brussel in, zei Zvizdic woensdag. Het land heeft volgens hem aan alle voorwaarden voldaan. Bosnië heeft sinds 2003 de status van ‘potentieel kandidaat-lidstaat’. In de regio heeft ook Kosovo deze status.

Mocht de aanvraag worden gehonoreerd, dan voegt Bosnië zich in de lijst van Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije. Het kan jaren duren voordat een kandidaat-lid echt toetreedt tot de EU. Zo is Turkije sinds 1999 kandidaat-lid, Macedonië sinds 2005.

Onderhandelingen over een associatieverdrag van Bosnië met de EU begonnen in 2005 en werden in 2008 afgerond. Daarna stond het verdrag zeven jaar in de ijskast: het trad pas vorig jaar juni in werking. De EU vond dat Bosnië toen pas de benodigde hervormingen had doorgevoerd.

Een struikelblok bij de Bosnische aanvraag zou een omstreden volkstelling kunnen zijn. De EU wil dat Bosnië de resultaten van de eerste door de jonge staat uitgevoerde volkstelling uit 2013 publiceert. Maar de Servische en de Bosnisch-Kroatische deelrepubliek ruziën over de telmethode. Op grond van de census worden kiesregisters en toekenning van overheidsgelden bepaald. (AP, Reuters)