Bezetting Oregon voorbij na overgave laatste militanten

De gewapende boeren hielden wekenlang een natuurreservaat in Oregon bezet uit protest tegen overheidsbemoeienis in de staat.

Een politieman werpt een wegversperring op bij een van de toegangswegen tot het Malheur National Wildlife Refuge.
Een politieman werpt een wegversperring op bij een van de toegangswegen tot het Malheur National Wildlife Refuge. Foto Beth Nakamura/AP

De laatste vier bezetters van een natuurreservaat in Oregon hebben zichzelf overgegeven. De militanten waren de laatst overgeblevenen van een groep van rond de honderd zwaarbewapende boeren die het Malheur National Wildlife Refuge bezet hielden uit protest tegen federale overheidsbemoeienis met het gebruik van grote stukken land. De ontruiming na 41 dagen verliep volgens persbureau AP zonder geweld.

De FBI begon woensdagavond (lokale tijd) aan een actie om de militanten van het terrein te verwijderen. Daarbij werd onderhandeld en niet geschoten, meldde de FBI eerder. De bezetters waarschuwden eerder de politie niet binnen te vallen, omdat de boeren dat zouden zien als een teken van geweld. De gesprekken tussen militieleden, sympathisanten en de autoriteiten werden bijna vijf uur lang gestreamd op Youtube.

Aanvankelijk leek het er op dat slechts drie van de vier zich hadden aangegeven en dat de laatste bezetter David Fry dat weigerde. Hij streamde de overgave van het trio live op internet en riep daarbij:

“Ik verklaar hierbij de oorlog aan de federale overheid. Vrijheid of de dood, dat is de positie die ik kies.”

Een uur na de arrestatie van de drie militanten beeindigde de politie de bezetting door Fry een laatste waarschuwing te geven, naar hij zich overgaf.

Eerdere arrestaties

Twee weken terug werd al een aantal demonstranten opgepakt, waaronder Ammon Bundy, de leider van de groep. Een van de leden, Robert “LaVoy” Finicum, kwam daarbij om het leven.

Woensdag werd Cliven Bundy - de vader van Ammon - eveneens gearresteerd omdat hij vanuit Portland het standhoudende kwartet opriep door te gaan met hun strijd. De rechtbank in Las Vegas klaagde hem donderdag aan voor een eerdere bezetting in 2014.

Inzet strijd

Over de inzet van de strijd van de broers Bundy schreef correspondent Guus Valk eerder:

“Ze zijn boos, omdat twee boeren in die staat tot een gevangenisstraf waren veroordeeld. De boeren, vader en zoon Hammond, moeten een celstraf uitzitten, omdat ze federaal land in brand hadden gestoken, naar eigen zeggen om onkruid en bosbranden te bestrijden. Ammon en Ryan Bundy zagen er een symbolische zaak in: de vrije boer tegen de tirannie van de landelijke overheid. Samen bereidden ze de bezetting voor.”