Ayrault is benoemd als nieuwe minister Buitenlandse Zaken

De voormalig premier volgt Laurens Fabius op die voorzitter wordt van de Grondwettelijke Raad.

Archieffoto van Jean-Marc Ayrault. De voormalige premier is door president Hollande benoemd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.
Archieffoto van Jean-Marc Ayrault. De voormalige premier is door president Hollande benoemd als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Foto Remy de la Mauviniere/ AP

De Franse president Hollande heeft een kabinetswisseling doorgevoerd, dat meldt het Élysée in een verklaring aan de pers. Laurent Fabius, die woensdag zijn vertrek bekend maakte als minister van Buitenlandse Zaken, wordt vervangen door voormalig premier Jean-Marc Ayrault.

Opvallend is de aanstelling van partijleider van de groene EELV, Emmanuelle Cosse als minister van Huisvesting. De partij was tegen deelname aan de regering van premier Manuel Valls.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas En met de benoeming van Emmanuelle Cosse op Logement verscheurt Hollande de groene partij EELV. Partij was tegen terugkeer in regering.

Daarnaast zijn ook de groenen Jean-Vincent Placé en Barbara Pompili aangesteld als staatssecretaris van respectievelijk Hervorming van de staat en vermindering regelgeving, en Klimaat en Milieu. Ongewijzigd zijn onder meer de positie van premier Valls en de belangrijke posten op Economische Zaken en Financiën.

Voorbereiding presidentsverkiezing 2017

Het is de vierde keer sinds zijn verkiezing tot president in mei 2012 dat Hollande een kabinetswisseling doorvoert. Een reden wordt hiervoor niet gegeven, maar volgens onze correspondent Peter Vermaas is zeer duidelijk dat alles draait om de presidentsverkiezingen van 2017.

“Met de keuze voor partijleden van de groene EELV probeert Hollande zoveel mogelijk linkse partijen bij elkaar te houden. Hij wil voorkomen dat de groenen in 2017 bij de presidentsverkiezingen met hun eigen kandidaat komen. Dat is zijn enige hoop om door de eerste ronde heen te komen.”

De EELV zat ook in het eerste regering tijdens het presidentschap van Hollande. Zij stapten in mei 2014 op vanwege de hun in ogen neoliberale koers van de regering. Tijdens deze kabinetswisseling, ingegeven door de grote nederlaag van Parti Socialiste bij de gemeenteraadsverkiezingen, werd de toenmalige premier Ayrault vervangen door Valls.