‘Toerist, slaap alsjeblieft in andere grote steden’

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) moedigt toeristen uit het buitenland aan om in steden als Rotterdam, Utrecht of Den Haag te overnachten. Dat zegt hij in een interview met Het Parool. Van der Laan wil een betere spreiding van toeristen. Hij heeft deze wens ook besproken met de burgemeesters van de drie andere grote steden. Dit jaar komen naar verwachting ruim 17 miljoen bezoekers naar Amsterdam, en waarschijnlijk neemt dit aantal toe tot 23 miljoen in 2025. Van der Laan zegt in het interview niet bang te zijn dat toeristen helemaal niet meer naar de hoofdstad komen. „Amsterdam doen ze toch wel aan”, zegt de burgemeester. Maar over de drukte zei hij: „Van alle kanten is behoefte om hier iets aan te doen en [spreiding] kan wel eens onze redding zijn.” (NRC)