AEX en andere Europese beurzen openen flink in het rood

Economische zorgen voerden de boventoon op de Europese beursvloeren.

De stand van de AEX op de gevel van Beursplein 5 (op 20 januari 2016).
De stand van de AEX op de gevel van Beursplein 5 (op 20 januari 2016). Foto Koen van Weel / ANP

De Amsterdamse beurs is donderdag met grote verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. Ook andere Europese beurzen openden diep in het rood. Op de beursvloeren verwerkten beleggers een stroom aan vooral Europese bedrijfsresultaten. Ook een verdere daling van de olieprijs beïnvloedde het vertrouwen van beleggers.

De stand van zaken op Europese beurzen

De AEX-index op Beursplein 5 stond in het eerste uur 2,8 procent lager op 383,36 punten. De MidKap zakte 2,7 procent tot 589,73 punten. De indices in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 3,1 procent. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,6 procent tot 26,76 dollar per vat. Brent daalde 1,1 procent tot 30,48 dollar.

Opvallende dalers en stijgers

SBM Offshore was met een min van 6,6 procent de grootste daler in de MidKap. Het bedrijf kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dicht bij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten inzake het Petrobras-schandaal. SBM zet daarvoor 245 miljoen dollar opzij in de boeken. Vorig jaar daalde de winst van het bedrijf fors. Toch stelde SBM voor het eerst sinds 2011 weer een dividend voor.

Roestvrijstaalconcern Aperam, dat in 2013 uit de AEX-index verdween, was de enige stijger bij de middelgrote fondsen. Het bedrijf gaf bij zijn jaarcijfers aan positief te zijn over de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2016. De koers van Aperam, dat voorheen onderdeel was van staalgigant ArcelorMittal, steeg 2,9 procent.

Arcelor zelf was de grootste daler in de AEX met een verlies van 5,6 procent, op de voet gevolgd door Altice (min 5,3 procent), Aegon (min 5 procent) en Delta Lloyd (min 4,9 procent). De enige stijger was TNT, die onlangs aankondigde te worden overgenomen. Alle koersverliezen bij de hoofdfondsen waren groter dan 1,5 procent.

Adidas opvallende stijger op Duitse beurs

In Parijs klapte de Société Générale meer dan 10 procent omlaag, terwijl Rio Tinto in Londen 6,3 procent kwijtspeelde. Adidas verhoogde zijn winst- en omzetprognose voor het huidige boekjaar. Het sportmerk was daardoor een opvallende winnaar in Frankfurt, de koers van het aandeel ging met 2,3 procent omhoog.

De euro noteerde 1,1310 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op woensdag.