27 van zijn lotgenoten verdronken

Foto Turkse Kustwacht/AFP
Foto Turkse Kustwacht/AFP

Op deze door de Turkse kustwacht verspreide foto staat de twintigjarige Pelen Hussein uit Syrië bovenop de boeg van het langzaam zinkende bootje waarop hij Europa hoopte te bereiken. Pelen Hussein werd gered, net als vijf anderen. Zevenentwintig lichamen werden uit het water gevist. Elf daarvan waren kinderlichamen.

Er waren vermoedelijk veertig mensen aan boord van de boot, die maandag zonk in de Baai van Edremit in Noordwest-Turkije, net toen de Duitse bondskanselier Merkel op bezoek was in Turkije om over de vluchtelingenstroom te praten.

Tegen het Turkse staatspersbureau Anatolië zei Pelen later dat hij staande op de boeg op zijn dood wachtte. „Ik wachtte daar van drie uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s middags.” Samen met een vriend wilde hij naar Duitsland, vertelde hij. Zijn vriend verdronk. „Nu denk ik erover terug te gaan naar Syrië.”