Winst Intertrust gedaald ondanks groei van omzet

Trustkantoor Intertrust heeft in 2015 meer omzet behaald dan een jaar eerder, maar de winst en de hoeveelheid klanten zijn wel teruggelopen. Woensdag presenteerde het trustkantoor met 1.700 werknemers de eerste jaarcijfers na de beursgang vorig jaar.

Intertrust verleent verschillende administratieve diensten en is vooral bekend als beheerder van brievenbusvennootschappen waarmee bedrijven hun belasting drukken. Onder de klanten zijn multinationals, private-equitybedrijven en rijke individuen.

De omzet van Intertrust is in 2015 met 17 procent gestegen naar 345 miljoen euro. De winst kwam uit op 2,6 miljoen euro. In 2014 was dat nog 6,3 miljoen euro. Het aantal ‘entiteiten’ – zoals bv’s – dat Intertrust voor klanten beheerde, daalde met bijna 1 procent naar ruim 40.000. De daling wordt voor een deel verklaard door een nieuwe concurrent op de Kaaimaneilanden, waar Intertrust 17 procent van zijn omzet vandaan haalt.

Op de belastingontwijking die trustkantoren helpen mogelijk maken is steeds meer kritiek. Zowel de Europese Commissie als rijkelandenclub Oeso heeft afgelopen jaar vergaande plannen gepresenteerd die belastingontwijking moeten bestrijden. Volgens Intertrust hebben deze maatregelen geen negatief effect op de hoeveelheid werk. Topman David de Buck stelt dat de toename van regelgeving juist meer werk oplevert.