Wat buitenbeentjes ons leren

In de befaamde Think Different-campagne van Apple werden de buitenbeentjes geëerd, „the round pegs in the square holes”. En toch worden ze in menig kantoortuin met de nek aangekeken of, als ze het echt niet hebben getroffen, vinden ze hun muis gesuperlijmd aan hun bureau. In De Buitenbeentjeseconomie laten Alexa Clay en Kyra Maya Phillips zien wat we van die buitenbeentjes kunnen leren. Dat kunnen hackers, vernieuwers, provocateurs, criminelen of hedendaagse piraten zijn. Er zijn meer van die boeken waar de verhalen van anderen een inspiratie vormen, maar voor je het weet zit je dal snel opdrachten te doen omdat er na ieder hoofdstuk huiswerk wordt geëist door de schrijver. Dat blijft hier gelukkig achterwege. Je kunt er lessen uithalen, maar dat zul je zelf moeten doen. De schrijvers laten de buitenbeentjes zonder boodschap of moraal (ze spraken ook Somalische piraten en drugshandelaars) aan het woord. Waarom ze het ene buitenbeentje wel aan het woord laten en de andere niet, verantwoorden de schrijvers helaas niet. Maar dat mag de pret van de eigenwijze economie, die te vaak onderbelicht blijft, niet drukken.